Početna Vijesti Obratite pažnju: Sedam simptoma podmukle bolesti od koje je umro Žarko Laušević

Obratite pažnju: Sedam simptoma podmukle bolesti od koje je umro Žarko Laušević

Glumac Žarko Laušević preminuo je u 63. godini nakon kratke i teške bolesti, a domaći mediji pišu da je preminuo od karcinoma pluća.

Godišnje od karcinoma pluća u Srbiji oboli 7.000 ljudi, a umre 4.600. Pre nekoliko godina od iste bolesti preminuo je i Lauševićev kolega Nebojša Glogovac.

Ova neslavna statistika ukazuje na to da dnevno od te bolesti u našoj zemlji umre 13 ljudi, odnosno, na svaka dva sata po jedna osoba. Jedan od najvažnijih razloga visoke stope smrtnosti je to što se bolest otkriva kasno, u odmakloj fazi. Zato je potrebno otići kod lekara ako se primeti bilo koji od sledećih upozoravajućih znakova koji mogu ukazivati na pojavu tumora pluća.

Iskašljavanje krvi

“Iskašljavanje krvi nikada nije dobar znak. Neophodno je što pre otići kod lekara”, kaže dr Raja Flores, torakalni hirurg i profesor na Medicinskom fakultetu Ajkon (Icahn) u Njujorku. Iako rak ne mora nužno biti uzrok za pojavu krvi u sputumu (ispljuvku), svakako je potrebno uraditi analize, jer je to jedan od znakova upozorenja na razvoj raka u plućima.

Bol u grudima može biti simptom raka pluća

Potrebno je obratiti pažnju na bol u grudima, leđima ili ramenima koji se iznenada pojavi i ne prestaje. Takođe, može da se oseti i stezanje ili probadanje u grudima koje se pogoršava pri dubokim udisajima, kašljanju ili smehu.

“Bol može da se oseća tamo gde se tumor nalazi. Ako je tumor sa strane, tu se može osetiti i bol. Ako se nalazi na zadnjoj strani plućnog krila, mogu da bole leđa. Zato svaki bol u grudima ili leđima zahteva posetu lekaru, za svaki slučaj”, kaže dr Flores.

Pročitajte i: Nije hteo protiv Srbije i svog naroda: Laušević odbio milione Spajka Lija i Anđeline Džoli

Uporan kašalj

Napadi kašlja mogu biti izazvani nečim bezazlenim kao što su alergija, prehlada ili čaša hladne vode. Međutim, ako kašalj ne prestaje, to bi mogao da bude simptom mnogo ozbiljnijeg stanja.

“Rak u disajnim putevima može da iritira grlo i tera na kašalj, jer telo pokušava da se oslobodi nečega što mu smeta”, kaže dr Flores.

Nedostatak vazduha, takođe, može biti simptom raka pluća

Ukoliko se ostane bez daha nakon penjanja stepenicama ili svakodnevne šetnje, to bi mogao biti još jedan od znakova upozorenja.

“Kratak dah može biti posledica tumora koji blokira dušnik. Takođe, može biti posledica nakupljanja tečnosti u grudima”, ističe dr Flores.

Pri formiranju tumora na sluzokoži pluća, dolazi do nakupljanja tečnosti. Iako pluća mogu da drže određenu količinu tečnosti, kada se potpuno napune, ona više nisu u stanju da dobijaju dovoljno vazduha. Problemi sa disanjem u sedećem i ležećem položaju takođe zahtevaju pregled lekara.

b92.net