Početna Vijesti POTVRDILA SZO/ Najveća bolnica u Gazi prestala s radom, evo kako Izraelci...

POTVRDILA SZO/ Najveća bolnica u Gazi prestala s radom, evo kako Izraelci objašnjavaju bombardovanje

Izrael kaže da se usmjerava na palestinske militante Hamasa koji su 7. oktobra pokrenuli smrtonosne napade na jugu Izraela i kaže da grupa ima komandne centre ispod i u blizini bolnica

Najveća bolnica u Gazi prestala je s radom, a broj smrtnih slučajeva među pacijentima raste, rekao je u čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dok se žestoki izraelski napadi nastavljaju na pojas pod kontrolom Hamasa, prenosi Reuters.

Bolnice na sjeveru palestinske enklave, uključujući kompleks al-Shifa, blokirane su od strane izraelskih snaga i jedva su u stanju brinuti se za one koji su unutra, s troje novorođenčadi mrtvih i još više u opasnosti zbog nestanka struje usred intenzivnih borbi u blizini, prema medicinskom osoblju.

Izrael kaže da se usmjerava na palestinske militante Hamasa koji su 7. oktobra pokrenuli smrtonosne napade na jugu Izraela i kaže da grupa ima komandne centre ispod i u blizini bolnica.

SZO je uspio razgovarati sa zdravstvenim radnicima u al-Shifi, koji su opisali “strašnu i opasnu” situaciju sa stalnom pucnjavom i bombardiranjem koji pogoršavaju ionako kritičnu situaciju, rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.


– Tragično, broj smrtnih slučajeva pacijenata se značajno povećao – rekao je on u objavi na X-u, ranije poznatom kao Twitter, dodajući da al-Shifa “više ne funkcionira kao bolnica”.

Tedros se pridružio drugim najvišim zvaničnicima Ujedinjenih naroda u pozivu na hitan prekid vatre.

(DEPO PORTAL/mm)