Početna Vijesti Hrvatska porodica Trlin ne odustaje od rušenja džamije u Konjicu, traže međunarodnu...

Hrvatska porodica Trlin ne odustaje od rušenja džamije u Konjicu, traže međunarodnu pomoć

Hrvatska porodica Trlin ne odustaje od rušenja džamije u mjestu Donje selo, na ulazu u Konjic, koja je sagrađena 2017. godine na zemlji staroj 300 godina i u vlasništvu te porodice.

Oni sada traže pomoć čak i od međunarodne zajednice kako bi uspjeli u svojoj borbi.

Jedan od osam nasljednika zemlje Zvonimir Trlin, koji živi u Zagrebu, tvrdi da je džamija bespravno sagrađena i da je zemljište njegovoj porodici oduzeto prevarom, tako što je jedna od nasljednica izmanipulisana i iskorištena da proda zemljište uz lažiranje potpisa ostalih nasljednika, te on cijeli proces osporava od početka.

Kaže da se obratio brojnim institucijama u našoj zemlji i da je SIPA prihvatila prijavu te pokrenula istragu o nezakonitim radnjama i krivotvorenju dokumenata u katastru i gruntovnici Općine Konjic.

“Pisao sam visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, Ambasadi SAD-a, Velike Britanije i Qatara, čija je država bila donator izgradnje džamije, da ih upoznam sa kriminalnim radnjama oko zemlje na kojoj je izgrađena džamija.

Pisao sam i vrhovnom poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu Huseinu ef. Kavazoviću i tražio razumijevanje i pomoć za probleme s kojim se nosim, jer ja na ovome neću i ne mogu stati. Ne mogu dozvoliti da se otima imovina mojih predaka.

Ako bude trebalo ići ću do međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu, da sačuvam ono što mojoj porodici generacijama pripada”, rekao je Trlin za Klix.ba.

Podsjetimo da je džamija sagrađena 2017. godine u mjestu Donje selo, na ulazu u Konjic, a kako tvrdi Trlin porodica je saznala da zemlja nije njihova kad su se pojavile građevinske mašine na terenu i počele da kopaju zemlju.

Tada su prema njegovim riječima pozvali policiju koja je izašla na mjesto događaja i saznali da je sporna parcela u vlasništvu Islamske zajednice i krenuli u borbu za povrat zemlje, koja je, kako on smatra, oteta od njegove porodice.

Međutim, drugačiju priču ima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić, koji je za naš portal ranije kazao da je džamija sagrađena po svim pravilima i propisima te da ima upotrebnu dozvolu.

Tvrdi da je porodica Trlin pokušala osporiti to, ali da je slučaj prošao sve sudske instance.

klix.ba