Početna Intervju “A onda je nešto puklo” scenska parodija na Sarajevski atentat održat će...

“A onda je nešto puklo” scenska parodija na Sarajevski atentat održat će se 19.11. u Kamernom teatru 55

“A onda je nešto puklo“, nova satirična komedija Indire Kučuk Sorguč u Sarajevu će se održati u narednu nedjelju, 19.11. u Kamernom teatru 55 u 20 h.

Kroz optiku 11 likova publika dobija ono što se ne zna, što u knjigama iz historije nije ispisano, a što je, ustvari, dovelo do najveće priče 20.stoljeća. Tekst i režiju potpisuje Indira Kučuk-Sorguč koja je odgovorila na pitanja: kako je nastala komedija, ko je najveća inspiracija i šta je to čime publiku upijeva da okupi u tolikom broju svih ovih godina kroz koje je njene predstave vidjelo preko 200 000 ljudi.

Kako je nastala komedija?

Komedija “A onda je nešto puklo” je parodija na Sarajevski atentat, nastala tako što sam kao veliki pobornik smiješne strane historije odlučila da napišem smiješnu stranu Sarajevskog atentata. Zvuči grubo i oporo, ali mi smo toliko bombardirani ovim historijskim činom terorizma, da sam ja željela da pitam građane Sarajeva koji su se zatekli na Latinskom mostu toga dana šta su oni ustvari vidjeli. Dakako, da su vizure različite, i da su građani raznih profila, zanimanja, spola, vjeroispovijesti i nacionalnosti, vidjeli sve samo ne ono što se dogodilo. Tako će publika svjedočiti različitim verzijama a svakako će prepoznati i situacije, likove i događaje iz savremene historije i trenutka koji živimo danas na političkoj sceni Sarajeva i BiH.

Ko je najveća inspiracija?

Najveća inspiracija sam, kako podrugljivo kaže jedan lik u “Maratoncima” sama sebi. Jednostavno sve je inspirativno jer pisci u svemu vide određeni podražaj, provokaciju, inspiraciju.
Ljubitelji dobre komedije će upoznati živopisne i duhovite likove koji su ovaj događaj vidjeli iz svog ugla i koji svojim autentičnim opisima otkrivaju tajnu Sarajevskog atentata. To su: Sendvičar Moric Trofač, Popa Marakije, Ciganka Đejlana, Asimov sin šofer Zamlata, Peniser Đoko Oko, Hodža Mehaga, Hašim Tači Tačni, Josip Skroz Kito, Crna Huja, Hata Mata Hata i Šerifa. Autorica teksta i režije je provjereno ime naše kulturne scene Indira Kučuk Sorguč koja je napravila bum s projektima “Ja, mahaluša” i “Ja, mahalac” i sa muzičko-scenskim spektaklom “Noć mahalanja” napunila je Skenderiju i sportske dvorane širom BiH i Regije. Do sada je njene predstave odgledalo više od 200 hiljada posjetitelja. Ona je sarajevskom humoru dala začin ironije.

Do sada je vaše predstave pogledalo više od 200.000 posjetitelja, jedini ste koji sarajevskom humoru dodajete začin ironije je li to ono što publika uživa i što je svima potrebno?

Interesantno je da što više dajem i uspijevam, što me više publike podržava i razumije humor kojemu je ironija najpapreniji začin, da imam veliko nerazumijevanje od tzv. pozorišnog establišmenta. Već sedam godina nisam dobila priliku da igram u Kamernom teatru 55 gdje su moje predstave pravile urnebes, bile unaprijed rasprodate i donijele veliki publicitet i Kametnom teatru 55. Od dolaska Emira Hadžihafizbegovića koji se despotski i mimikrično odnosio prema mojim zahtjevima za igranje na sceni koja nije ničija babovina nego društvena scena na kojoj trebaju da igraju i nezavisne profesionalne teatarske produkcije koje njeguju ovakve žanrove poput ovoga mog – dakle, kabare, komedija, monokomedija, monodrama, dramedija, muzički teatar i sl., i pritom zapošljavaju mlade umjetnike koji nisu imali sreću i štelu da su nečiji “talentovani” sinovi i kćerke i odmah ih prime na “daske koje život znače”, mi nismo zaigrali do evo sad – 19.11.2023. U mom gradu, meni ne dozvaljavaju da svoje uspješne i regionalno prihvaćene predstave od strane i publike i kritike prikazujem, a igrali smo po festivalima kabarea i monodrame, dobijem priliku uz plaćanje zakupa sale i tehnike da postavim na scenu djelo domaćeg autora, priznatog komeediografa, člana Društva pisaca BiH, nagrađene za kulturne projekte i knjige! O tome bih mogla novu satiričnu crnu komediju napisati za dan, kazala je Kučuk-Sorguč.

Nasmijte se hodži i popu i njihovim marifetlucima, pogledajte otkud Tito i Hitler na istoj strani događaja, šta sve to može da uradi Asimov sin Zamlata i otkud svi ti zavjerenici u Hatinoj tekiji. I šta je na kraju balade zaključila dežurna mahaluša Šerifa. Odgonetnite ko se krije iza pseudonima TRIPLE F u predstavi…

Uloge igraju jako talentovani glumci koji su s vama godinama?

Moje srce je na mjestu otkako radim sa Aldinom Tucićem Tucom i mojom dugogodišnjom saradnicom i prijateljicom Negrom Čičić, ženom famoznog glasa i divne pojave, jer se nadopunjujemo i u cjelosti razumijemo. Oni su mnogo mlađi ali su me nadskočili po britkosti, inteligenciji i domišljatosti.

Gdje igra predstava, gdje publika može da uživa?

Predstava se igra 19. novembra u 20 sati u Kamernom teatru 55. Do sada je predstava imala izuzetne odjeke u javnosti gdje god smo je igrali…

Uloge su povjerene talentiranim ali i vrlo iskusnim glumcima, iza kojih je mnogo uspješnih projekata u pozorištu, filmu i na TV: Aldinu Tuciću – vrsnom bh. komičaru kojega znamo iz filmova “Halimin put” i “Praznik rada” i mnogobrojnih TV serija, a igra i Bosanca u Indirinoj popularnoj komediji “Ja, Bosanac”, i Negri Čičić, vokalnoj solistici i članici muzičkog teatra koja svojim savršenim glasom dira tanahne ljudske duše. U ovoj predstavi pjeva poznate bosanske sevdalinke.

alfatv.ba