Početna Showbiz Ova pjevačica ima samo 33 godine i upravo je postala milijarderka: Ona...

Ova pjevačica ima samo 33 godine i upravo je postala milijarderka: Ona je ekonomski fenomen

Ona ima samo 33 godine, ušla je na Billboardovu ljestvicu najvećih izvođača svih vremena, zarađuje više od 13 miliona dolara po nastupu, njeni fanovi na koncertu izazvali su zemljotres magnitude 2.3 po Richteru, a sada je postala i milijarderka.

Riječ je naravno o Taylor Swift koja prema Bloombergovu indeksu milijardera sada ukupno vrijedi 1,1 milijardu američkih dolara, zahvaljujući rekordnoj turneji “Eras” koja je pomogla ovog ljeta američkom gospodarstvu.

Swift je jedna od rijetkih zabavljačica koja je dosegla taj status samo na temelju svoje muzike i nastupa. Chris Leyden, direktor marketinga u SeatGeeku, rekao je za CNN da “turneja ‘Eras’ Taylor Swift ponovno ispisuje knjigu o ekonomiji zabave”.

“Ona nije samo izvođač – ona je ekonomski fenomen”, rekao je Leyden.

Swift nije osvojila samo arene veličine Super Bowla, već i kinodvorane. Prvog vikenda premijere filma o njezinoj turneji “Taylor Swift: The Eras Tour” zaradio je oko 96 miliona dolara na kinoblagajnama u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Turneja “Eras” mogla bi zaraditi 2,2 milijarde dolara samo od prodaje ulaznica u Sjevernoj Americi, navodi se prema podacima istraživanja iz augusta istraživačke tvrtke QuestionPro rađenim ekskluzivno za CNN.

Pjevačica je postala kulturni fenomen, što je dodatno povećalo njezin ekonomski utjecaj. U gradovima u kojima je Swift nastupala, broj putnika u javnom prijevozu je naglo porastao, a ujedno je naglo porasla i popunjenost hotela. Swift se pridružila Rihanni, koja je postala milijarderka 2021., a prema Forbesu i Jay-Ziju i Beyonce, koji su to postigli 2017. godine.

klix.ba