Početna Zanimljivosti Naučnici otkrili odgovor na vječno pitanje: Šta potiče muškarca na se*s

Naučnici otkrili odgovor na vječno pitanje: Šta potiče muškarca na se*s

Naučnici su otkrili enzim u mozgu muškaraca koji je odgovoran za njihov se*sualni nagon.

Vjeruju da otkriće može pomoći u terapiji i revitalizaciji se*sualnog nagona.

Studija sveučilišta Nortwestern otkrila je kakvu ulogu enzim aromataza ima kod muškaraca. Taj enzim pretvara hormon testosteron u estrogen. Navedena dva hormona poznata su kao muški i ženski hormoni, ali proizvodnja estrogena je ključna za se*sualnu funkcionalnost muškarca.

Estrogen je muškarcu potreban za podizanje libida i ključan je za erektilnu funkciju. Bez estrogena koji se proizvede iz testosterona, muškarac pati od pomanjkanja se*sualnog nagona.

Znanstvenici su otkrili da aromatazu proizvodi jedan gen, Cyp19a1, što otvara mogućnosti da se ciljano traži upravo taj enzim. Uspješnim izoliranjem gena odgovornog za kreiranje aromataze, znanstvenici se nadaju razvoju lijekova koji bi, primjerice smanjili ovisnost o se*su ili niski libido kod muškarca, piše dailymail.

Uloga aromataze u mozgu već je bila tema višestrukih znanstvenih istraživanja, a znanstvenici su se dosad mučili s otkrivanjem uloge tog enzima u mozgu muškarca. Otkriće napravljeno u ovoj studiji, zapravo je velika stvar.

Ovo je prvi ključni pronalazak koji objašnjava kako testosteron stimulira se*sualni nagon. Po prvi put smo jasno pokazali da je konverzija testosterona u estrogen u mozgu kritična za održavanje pune se*sualne aktivnosti ili želje kod muškaraca. Aromatoza to pokreće, pojašnjava dr. Serdar Bulun sa spomenutog sveučilišta.

Ono što su znanstvenici u eksperimentu napravili jest da su izvadili gen koji proizvodi aromatozu iz mozga mužjaka miševa te ih onda takve stavili u kavez sa ženkama miševa. Se*sualna aktivnost je drastično pala nakon tog tretmana, iako su mužjaci miševa imali povećanu razinu testosterona.

To je i jasan pokazatelj da konverzija testosterona u estrogen ima jasan učinak na se*sualni nagon.

Mužjaci miševa su praktički izgubili sav interes za sa*som, kaže dr. Hong Zhao, koautor studije, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Implikacije studije pokazuju da bi se se stečeno znanje moglo primijeniti ne samo kod muškaraca sa deficijencijom aromataze, već i za kontrolu se*sualnog nagona.

Postojeći lijekovi ima ozbiljne nuspojave, a ovako selektivan lijek bi otklonio taj problem.

Studija je objalvjena u znanstvenom časopisu Endocrinology.