Početna Vijesti ŠTA JE BIO MOTIV UBISTVA/ Amerikanac optužen za ubistvo Rasima Katanića iz...

ŠTA JE BIO MOTIV UBISTVA/ Amerikanac optužen za ubistvo Rasima Katanića iz BiH, policija u frižideru pronašla i tijelo tinejdžerke

Sanders je “pribjegao rastućem nasilju kako bi je prisilio da ostane u prostituciji”, uključujući i gušenje ispred hotelskog ogledala, pokazuju zapisi. Istražiteljima je rekla da ju je Sanders navukao na kokain, za koji je rekla da je uzimala da bi “izdržala sastanke s klijentima”

Brendon Sanders (33) optužen je za ubistvo prvog stepena te za oružanu pljačku nakon što je 12. maja ubio Rasima Katanića (69) iz Bosne i Hercegovine.

 

Sve se desilo na krovu jedne zgrade gdje je Katanić, vlasnik K & R Heating & Cooling, došao da popravi klimu u jednom restoranu. Policija je saopćila da je Sanders izbo Katanića, a onda od njega uzeo šrafciger kojim je kasnije obio dva stana u zgradi.

Katanić je radio na krovu restorana popravljajući kompresor kada je ubijen. Nakon što je izbo Katanića u vrat i glavu, on je od njega ukrao novčanik, ključeve te šrafciger.

Nadzorne kamere su snimile Sandersa kako izlazi iz zgrade u odjeći koju je ukrao iz stanova u koje je provalio. Katanićev šrafciger je ostavio na jednom poštanskom sandučetu u zgradi.

Motiv ubistva je i dalje nejasan, ali je Sandersovo ponašanje tog dana bilo neuobičajeno. U optužnici se navodi da je bio i psihički nestabilan.

Iako nije zvanično optužen, Sanders se sumnjiči i za ubistvo studenta Imana Al-Sarraja. Njegovo tijelo je pronađeno u Sandersovom zamrzivaču.

Katanić je bio izbjeglica iz BiH koji je pričao o posjetama salama punim tijela u uzaludnoj potrazi za svojim bratom.

Iman Al-Sarraj, 18-godišnjakinja, također je imala imigrantske korijene. Njihovi životi su sada povezani ubistvom, piše Chicago Sun Times.

Policija kaže da se istraga nastavlja, a izvori su rekli da će detektivi vjerovatno istražiti slične slučajeve nestalih osoba, s obzirom na Sandersovu prošlost u Montani.

– Nadam se da su to samo ova dva tijela – rekla je Katanićeva kćerka Aida Šutardio.

Otac Iman Al-Sarraj je rekao da nikada nije izgubio nadu da će ponovo vidjeti svoju kćer.

– Nisu joj dali šansu – rekao je Khalil Sarraj.

Dok su detektivi istraživali Sandersa, saznali su za njegovo hapšenje u motelu 6 u Great Fallsu, Montana, 14. augusta 2019. Jedan zaposlenik je prijavio da ga je vidio kako sjedi na parkingu dok je njegova supruga “zabavljala više muških gostiju” u sobi, pokazuju sudski zapisi.

Njegova supruga ispričala je istražiteljima da je došla u Sjedinjene Države iz Njemačke kako bi pohađala koledž i da je bila “veoma naivna” kada je upoznala Sandersa, za kojeg je rekla da ju je ohrabrio da postane “seksualni radnik” i koristio “ekstremno nasilje” da bi je držao pod kontrolom.

Sanders je optužen za trgovinu ljudima i prostituciju, pokazuju zapisi. Kasnije je optužen za maltretiranje svjedoka nakon što su on i njemu bliski ljudi navodno počeli zastrašivati ​​i maltretirati njegovu suprugu, koja je bila u zaštitnom pritvoru i na kraju otišla kući u Njemačku.

Ona je detektivu rekla da je počela da izlazi sa Sandersom 2018. dok je pohađala koledž u Chicagu, a “on ju je ubijedio da pokuša da se bavi prostitucijom kao način na koji oni lako zarade”, prema sudskim zapisima.

Sanders je “pribjegao rastućem nasilju kako bi je prisilio da ostane u prostituciji”, uključujući i gušenje ispred hotelskog ogledala, pokazuju zapisi. Istražiteljima je rekla da ju je Sanders navukao na kokain, za koji je rekla da je uzimala da bi “izdržala sastanke s klijentima”.

No Sandersovo suđenje je odgođeno jer je njegova supruga “odbijala putovati u Sjedinjene Države zbog rizika od COVID-19”, prema sudskim zapisima. Pušten je na slobodu, a slučaj je na kraju prekinut kada joj sudija nije dozvolio da svjedoči virtuelno.

(DEPO PORTAL/mM)