Početna Vijesti Sramotne izjave studentice UNSA na 11. juli: “Nek’ smo vas pobili”

Sramotne izjave studentice UNSA na 11. juli: “Nek’ smo vas pobili”

Slađana Todić, studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije jučer je 11. jula na svom Instagram profilu iznijela sramotne izjave. Veličala je Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine te sramotno kazala: “Nek’ smo vas pobili, odje*i”.

Fotografije su portalu Crna Hronika dostavile njene kolege sa fakulteta.

Todić je objavila story na kojem je Mladić, a u potpisu je napisala “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj. Živio generale”.

Na drugom storyju uz tri prsta slavi zločine koji su počinjeni u Srebrenici, a kada su joj kolege skrenule pažnju na njene objave, ona je odgovorila: “Ma nek smo vas pobili, odj*bi”.

Pored Slađane i njega kolegica sa fakulteta Valentina V. kao i Anja M. negirale su genocid i izazvale mržnju preko društvenih mreža. Da li su povrijedili etiku fakulteta i da li će biti izbačene sa fakulteta, tu odluku donijet će Etički odbor fakulteta u Sarajevu.

Studenti su njene objave poslali i dekanu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koji kaže da on i Fakultet nemaju pravo zabranjivati studentima šta će objavljivati na društvenim mrežama.

“Dijelim Vašu ogorčenost činjenicom da bilo koja osoba, pa tako i naši studenti, podržavaju i/ili veličaju osuđene ratne zločince, no nadam se da razumijete da Fakultet kao institucija, kao i dekan Fakulteta i svi članovi nastavnog osoblja, ne mogu i nemaju pravo zabranjivati, reagovati, niti bi uopšte trebali imati uvid u to šta studenti našeg fakulteta i Univerziteta u Sarajevu u cijelosti objavljuju i iznose na svojim privatnim profilima na različitim društvenim mrežama i generalno u privatnom životu”, stoji u odgovoru koji je objavljen na zvaničnom Instagram profilu Fakulteta.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.

Izvor: N1