Početna Vijesti Emotivni oproštaj Indire Kučuk Sorguč od Mirsada Tuke: Otišao si na dan...

Emotivni oproštaj Indire Kučuk Sorguč od Mirsada Tuke: Otišao si na dan duboke tuge, na dan kad su otišli i oni koji danas mogu biti očevi i djedovi

Danas je u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti, preminuo glumac Mirsad Tuka. Društvene mreže su preplavljene oproštajima od njega, otkrivajući koliko je bio cijenjen i voljen. Jedan oproštaj je posebno emotivan, a napisala ga je književnica Indira Kučuk Sorguč. Prenosimo ga u cjelosti:

“Divni Mirso. 💔
Uvijek si bio pun respekta prema drugima, vječiti zanesenjak, veliki dječak u svijetu filmske i teatarske čarolije. Bio si moj prijatelj. Za mene si od prvog viđenja na sceni bio bard – istinski strasnik u glumištu. Otišao si na isti dan i na isti način, uz nezaboravan osmijeh i optimizam duše, baš kao i tvoj prijatelj, generacija, dobričina, Žan Marolt (1964 – 2009).

Otišao si na dan duboke tuge, na dan kad su otišli i oni koji danas mogu biti očevi i djedovi. Na 11. juli – kada duše nas, još malo živih, samo što se ne rasprsnu u milion neuhvatljivih i nesastavljivih komadića.

Divni i plemeniti Mirso, zajedno smo sa Žanom svaki dan putovali u tvoju rodnu Tuzlu pripremajući jednu pravu bosansku predstavu. Radovali smo se “Wolandu”, a ja sam pomno pratila tvoju maestralnu interpretaciju Orlanda i Hasanage, Barda, Banqua, Grge, Profesora Wolanda, Ahmeda i mnogobrojnu plejadu likova u pozorištu, filmu i TV serijama. Isto tako, gradili smo neko snažnije vrijeme u kulturi, svako na svoj način, i u Zenici, u BNP-u, dok su ga još vodili znalci sa poslijeratnom nadom i elanom.

Mirso, ti si uvijek bio jedan od onih koji su podržavali kritičko mišljenje, svjestan da bez toga nema napretka. Bio si samosvjestan i glumački superioran, ali uvijek si bio nestrpljivo dražestan i radoznao srednjoškolac, spreman na najljuću kritiku i najdivniju pohvalu. U tvojim očima se ogledala vječna zaljubljenost u glumu, ne mogu reći ni u svoj posao ni u poziv, već u taj unutarnji zov, potrebu – tvoj istinski smisao života, uz predivnu porodicu kojoj si podjednako kao i glumi posvetio sebe. 💔

Vječiti zanesenjače, dobra dušo našeg umjetničkog neba, dragi prijatelju, ovo nije kraj. Jer zapravo nema kraja. Ali ima zvijezda. Pridružio si se svome Žanu, na putu od scenskog gnijezda do besmrtnih zvijezda. 💔”

Senzacija.ba