Početna Vijesti Dječak ubica sa Vračar nije uzeo pištolje iz očevog sefa? Šok otkriće...

Dječak ubica sa Vračar nije uzeo pištolje iz očevog sefa? Šok otkriće o masakru u Ribnikaru, 2 dana ranije ugasio kamere u stanu

Da je dječak-ubica (13) pažljivo pripremao neviđeno zlo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, potvrdilo je još jedno otkriće istražnih organa. On je dva dana prije masovnog ubistva isključio sigurnosnu kameru u stanu da bi što manje tragova ostavio za sobom, navodi obaviješteni izvor za Republiku.

Uz sve podatke o njegovim interesovanjima, pretragama na internetu, knjigama koje je čitao, istražni organi otkrili su još nekoliko značajnih detalja.

– Utvrđeno je da je dječak 1. maja, dakle dva dana uoči upada u školu i otvaranja vatre na čuvara i đake, isključio sigurnosnu kameru u stanu koja je pokrivala dio sobe s ormarom. U tom ormaru nalazio se kofer njegovog oca. Kofer zaista ima šifru, a u njemu je njegov otac držao pištolje i municiju. Dječak je znao tu šifru jer je riječ o putnom koferu koji je porodica često koristila – otkriva izvor.

On dodaje da je dječak na ovaj način došao do dva pištolja, koja je u rancu ponio u školu 3. maja.

– On obožava krimi-serije, kao što su “Zločinački umovi”, a baš u nekoliko epizoda ove serije ubica briše tragove za sobom tako što isključuje unutrašnju kameru u kući. Znao je da će srpski forenzičari pregledati sve video-zapise, pa i one iz stana, na kojima će vidjeti njega kako uzima pištolje. Nevjerovatno je da je ovo ubistvo tako precizno pripremao dječak od 13 godina – navodi izvor.

Kada je klupko zločina u “Ribnikaru” poslije hapšenja dječaka-ubice počelo da se odmotava, i najiskusniji inspektori MUP nisu mogli da povjeruju koga imaju pred sobom. Školski izvještaji ukazali su da je riječ o natprosječno inteligentnom dječaku koji se interesuje za sportove, ali je vješt i u baratanju informacionim tehnologijama.

– Sada je jasno da je mogao da rukuje opremom za sigurnosni nadzor u stanu i da, prema potrebi, isključuje i uključuje kamere – napominje ovaj izvor.

Dječak je zločin planirao najmanje mjesec dana, pokazali su dosadašnji rezultati istrage. Napravio je spisak osoba koje je planirao da ubije. On je u sobi imao i papire na kojima se vidi da je razrađivao plan kako svoje namjere da sprovede u djelo. Na jednom listu vidi se da je iscrtao mapu škole “Vladislav Ribnikar”, te po spratovima izdijelio gdje koji razred ima časove. Takođe, na jednom papiru je napisao i ko su mu “prioritetne mete”.

– Skica izgleda kao iz neke video-igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i koliko djece da ubija iz VII-2, VII-3, VIII-4 – navedeno je na konferenciji za medije poslije ubistva. Dječaka sada vještače psihijatri i psiholozi u Kliničkom centru Srbije. Tu je pod specijalnim policijskim nadzorom. Od izvještaja stručnog tima KCS zavisi kakva će biti sudbina ovog najmlađeg masovnog ubice u svijetu.

Neposredno pred zločin dječak je na internetu pretraživao Krivični zakonik Srbije da bi istražio da li djeca mogu krivično da odgovaraju.

– Na osnovu njegove pretrage zaključuje se da je organizovao napad u školi baš određenog datuma jer je znao da mu je ostalo malo više od dva mjeseca do 14. rođendana i da mu je toliko vremena ostalo od krivične neodgovornosti ukoliko počini zločin – navodi izvor upoznat sa slučajem.

Takođe je utvrđeno da je veče pred masovno ubistvo gledao američki blokbaster o masakru u jednoj školi u Americi.

     Izvor: Kurir