Početna Vijesti Ispred džamije u Štokholmu spaljen primjerak Kur’ana

Ispred džamije u Štokholmu spaljen primjerak Kur’ana

Irački državljanin Salvan Momika (Salwan) u srijedu je ispred džamije u glavnom gradu Švedske Štokholmu spalio primjerak muslimanske svete knjige Kur’ana.

Incident se dogodio ispred džamije u Medborgarplatsenu, gdje je Momika prvo bacio Kur’an na zemlju nakon čega ga je spalio uz uvredljive riječi na račun islama.

Provokacija se dogodila pod zaštitom policije, prvog dana muslimanskog vjerskog praznika Kurban-bajrama. Lokalna policija pozvana je ispred džamije kako bi spriječila bilo kakve incidente kao mogući odgovor na provokaciju.

Mahmut Khalfi, čelnik stokholmske džamije, osudio je provokaciju i dozvolu policije, rekavši da je incident duboko uznemirio muslimane širom svijeta. Mikail Yuksel, šef stranke Nyans (Nuance), rekao je za Anadolu da, dok švedska Vlada radi na zabrani nošenja marama u školama, spaljivanje Kur’ana na Bajram duboko je povrijedilo muslimane.

– Muslimanska zajednica u Švedskoj očekuje podršku Turske u njenim naporima u borbi protiv islamofobije i incidenata koji uključuju spaljivanje Kur’ana – dodao je Yuksel.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur’ana, presudivši da policija nije imala zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur’ana ranije ove godine.

U februaru je policija odbila dozvoliti dva pokušaja spaljivanja Kur’ana, pozivajući se na bezbjednosnu zabrinutost, nakon što je krajnje desničarski danski političar Rasmus Paludan spalio primjerak Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu u januaru ove godine.

Kasnije su se dvije osobe koje su pokušale organizovati provokativne proteste ispred iračke i turske ambasade u Stockholmu žalile na odluku.

U aprilu je Upravni sud u Stockholmu preinačio odluku, odlučivši da su sigurnosni rizici nedovoljni da ograniče mogućnost demonstracija.

Izvor: Avaz