Početna Vijesti Zajedničko poslovanje porodice Dodik: Igorovoj firmi dva ugovora i 217.985 KM bez...

Zajedničko poslovanje porodice Dodik: Igorovoj firmi dva ugovora i 217.985 KM bez PDV-a

Zanimljivo, na oba tendera javio se samo „Prointer“ pa je „komisija Službe“ ocijenila da su itekako prihvatljive

Služba predsjednika Republike Srpske nevjerovatnom brzinom okonačava tenderske postupke. Na svaki poziv ponuđačima stigne po jedna ponuda, a predsjednik Milorad Dodik ne razmišlja mnogo.

Dva tenedera

„Prointeru“, IT tender firmi povezanoj sa njegovim sinom Igorom, upravo je dodijelio dva ugovora ukupne vrijednosti 217.985 KM bez uračunatog PDV-a. Toliko koštaju sistem za videokonferenciju i IP telefonija i centrala, navodi se na stranici pratimotendere.ba.

Zanimljivo, na oba tendera javio se samo „Prointer“ pa je „komisija Službe“ ocijenila da su itekako prihvatljive. Preporučeno je da ugovori budu sklopljeni. Kako nije bilo drugih ponuđača, tako ni žalbe nisu moguće.

Nije vlasnik

Desetine hiljada maraka vrijedni ugovori podijeljeni su, iako i javnost i ovdašnje pravosuđe zna da je predsjednik RS Milorad Dodik još 18. jula 2019. godine pred narodnim poslanicima priznao porodičnu povezanost sa firmom koja je na tenderima, za osam godina postojanja, dobila oko 1.000 ugovora vrijednih više od 230 miliona KM: „Nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik u toj firmi i od toga ima prihode“.

Dodik se nije zaustavio na ovome. Ugovor za kancelarijsku i računarsku opremu, bez da je prethodno tender podijelio na lotove, dodijelio je firmi „Sirius 2010“. I vlasništvo ove firme dovodi se u vezu sa porodicom Dodik.

avaz.ba