Početna Zanimljivosti ZNATE LI ZAŠTO JEZIK POBIJELI? EVO KAKO MU VRATITI NORMALNU BOJU

ZNATE LI ZAŠTO JEZIK POBIJELI? EVO KAKO MU VRATITI NORMALNU BOJU

Na površini jezika imamo male kvržice zvane papile i tu se pohranjuju čestice hrane, bakterije i mrtve stanice. Nakupljanje ovih tvari može uzrokovati bijelu boju.

Redovitim uklanjanjem otpada s jezika možete ‘čistiti’ i provoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osjetljivost okusnih pupoljaka, osvježava dah, a sprječava nastanak karijesa, plaka i bolesti desni.

Zašto jezik može biti bijele boje?

Bijeli jezik može biti pokazatelj različitih bolesti ili posljedica završetka liječenja.

Stanje jezika uvijek se koristilo za dijagnosticiranje bolesti u tijelu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu s tijelom prije pojave boli i može otkriti prisutnost bolesti.

Nekada su drevni iscjelitelji vjerovali da pacijent nije potpuno izliječen sve dok jezik ne izgleda zdravo, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali.

Bijeli jezik može zabrinuti jer to nije normalno stanje, ali većinu vremena je bezopasno. Postoje slučajevi u kojima bijela boja može biti upozorenje na infekcije.

Stvaranje bijelog ili drugog plaka na jeziku može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali to je inače povezano s našom zubnom higijenom.

Stvari kao što su suha usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici itd., mogu biti uzrok bijelog jezika.

To također može biti znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u tijelu. Ako imate druge simptome kao što su bol i osjećaj peckanja, bolje je provjeriti sa svojim liječnikom hoće li vam trebati dodatno liječenje.

Savjeti za čišćenje i dezinfekciju jezika

Postoje trikovi koji vam mogu pomoći da prirodno očistite i dezinficirate jezik. Pomoći će vam da poboljšate zdravlje desni, pa čak i zuba.

1. Češnjak

Nevjerojatno je, zar ne? Uostalom, navikli smo na činjenicu da je češnjak uzrok neugodnog zadaha, a ne da je koristan za čišćenje usta. Zanemarite prijašnja uvjerenja o češnjaku i nemojte se bojati jesti ga sirovog – pomoći će vam ubiti bakterije i riješiti se bijelog jezika. prenosi hayat

2. Aloe vera

Aloe ima protuupalna i ljekovita svojstva. Da biste ubili klice na jeziku i desni, možete koristiti proizvode poput paste za zube i vodice za ispiranje usta koji uključuju aloe veru ili piti sok od aloe vere.

3. Sol

Sol je jedan od najboljih alata za čišćenje jezika. Abrazivne čestice soli će ukloniti nečistoće i mrtve stanice sa jezika. Pospite malo soli na jezik i lagano četkajte četkicom za zube jednu minutu. Zatim isperite usta vodom. Ponovite dva puta dnevno.

4. Kurkuma

Kurkuma nije samo začin, već i izvrsna alternativa antiseptičkim lijekovima za usta. Pomiješajte kurkumu i sok od citrusa dok ne dobijete pastu. Utrljajte pastu na jezik 2 minute, a zatim temeljito isperite toplom vodom.

5. Četkica za zube

Kako biste uklonili mrtve stanice i bakterije zbog kojih imate bijeli jezik, pokušajte nježno četkati jezik četkicom za zube od baze do vrha jezika. Nemojte jako pritiskati i uzmite si vremena, također ne zaboravite oprati jezik dok perete zube, to je jednako važno za zdravlje vaših usta, piše Brightside.

haber.ba