Početna Vijesti Naučnica otkrila koja je zmija viđena na Vilsonovom šetalištu, imaju li Sarajlije...

Naučnica otkrila koja je zmija viđena na Vilsonovom šetalištu, imaju li Sarajlije razloga za brigu?

Građani Sarajeva uočili su danas zmiju na području Vilsonovog šetališta.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba kontakirala je tim povodom Emru Hamidović, doktoricu veterinarske medicine i stručnjakinju za zmije.

Hamidović je proučila fotografiju nastalu na sarajevskom šetalištu i otkrila o kakvoj je zmiji riječ.

“Obzirom da je rijeka prisutna u blizini Vilsonovog šetališta i sudeći po fotografiji riječ je o mladoj ribarici (Natrix tessellata), bezopasnoj vrsti zmije. Obzirom da voli vodu, dobro pliva i izvor hrane pronalazi gotovo uvijek u vodama i blizini vode, velika je vjerovatnoća da će se češće susresti ova vrsta zmije na Vilsonovom šetalištu (pogotovo mladunci) u narednih par mjeseci”, ističe Emra Hamidović za portal Radiosarajevo.ba.

“Odrasle ribarice je teže vidjeti, međutim mlade ribarice još uvijek nisu razvile tu mogućnost raspoznavanja sigurnih zona pa će se često vidjeti i na cestama i u blizini obala rijeka”, zaključuje Hamidović.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice – poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan), dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno. Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

radiosarajevo.ba