Početna Zanimljivosti “AKO TRAJE DUŽE OD POLA SATA, PROBLEM JE” Dr Milošević brutalno o...

“AKO TRAJE DUŽE OD POLA SATA, PROBLEM JE” Dr Milošević brutalno o se*su, poslušajte njegove riječi

To je pokazala nova britanska studija na osnovu odgovora hiljadu ispitanika kojima je postavljeno pitanje – koliko partnera biste voleli da su vaši izabranici imali pre vas? S obzirom na to da je čak 38 odsto žena i 37 odsto muškaraca odgovorilo između osam i 12, istraživači su zaključili da je broj 10, zapravo – zlatna sredina.

Na osnovu komentara oko tri odsto učesnika ovog ispitivanja, zaključeno je i da je sve preko 20 se.sualnih partnera neprivlačno. Ali, kada je o broju se.sualnih odnosa reč, sudeći prema istraživanjima, nema granice. Naime, dosadašnje studije pokazale su da se.s jednom nedeljno poboljšava san, dva puta jača imunitet, tri puta nedeljno doprinosi očuvanju vitke linije, četiri puta poboljšava ten, pet puta budi kreativnost, šest puta nas čini pametnijim, a se.s svakog dana u potpunosti eliminiše stres.

Ipak, bez obzira na sve dobrobiti se.sualnih odnosa na zdravlje, koje su pokazale studije, sve je više onih koji, iako u najboljim godinama života, uopšte nemaju se.s. Takođe, raste i broj muškarca i žena koji imaju problem da dožive orgazam, pa se sam se.sualni čin pretvori u dugotrajnu, i za većinu dosadnu fizičku aktivnost.

U intervjuu za “Novosti” jednom prilikom je profesor dr Aleksandar Milošević, urolog i se.solog, rekao da bi bilo normalno da čovek ima bar jedan se.sualni odnos mesečno, jer je priroda tako uredila. Uz to, kao bitno ističe, i da se se.s praktikuje samo iz dva razloga: zbog produžetka vrste i zbog obostranog opuštanja. Ukoliko ne postoji motiv, već se juri samo broj, se.sualni čin postaje besmislen:

– Jedan se.sualni odnos mesečno može da bude sasvim dovoljan ako je kvalitetan. Žena je se.sualno moćnije biće, jer može da ima se.s kad god joj padne na pamet. Ali, u suštini ona ga najviše želi jednom mesečno u danima ovulacije, jer je tada spremna za oplodnju. Njena želja je uslov da doživi orgazam, kao i da muškarac ejakulira. Samo ako i jedno i drugo dođu do vrhunca, to je kvalitetan se.s.

foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

* Da li je za dobar se.s važna privrženost parnera ili samo hemija?

– Sam se.s se svodi na penetraciju i ejakulaciju, koje dovode do oplodnje. Se.sualnost je nešto drugo. Ona mora da se uči, da sazreva, da se ispituje… To je kompleksna igra između dva pola. Žena u toj igri daje, a muškarac uzima. Nijanse nastaju u tome kojim postupcima i načinima oni to čine. Dakle, se.sualnost bi trebalo da bude uvod u se.sualni čin. Pre se.sa važno je da postoje požuda i privlačnost, a posle privrženost. Kod nekoga je ta se.sualnost razvijenija, pa učestalije uživaju u samom činu se.sa. Međutim, ako se ne razvije privrženost, partneri ne mogu dugo da opstanu zajedno, već tragaju za drugim.

* Može li se kvalifikovati kada je se.sa malo, a kada previše?

– Nema tu konkretnog broja. Ono što je za nekoga premalo, za drugog je previše. Činjenica je da čovek može da bude zadovoljan i samo sa jednim partnerom tokom čitavog života. Dosta češće to nije slučaj, ali sigurno ne znači da su muškarci i žene koji su imali mnogobrojne se.sualne kontakte zadovoljniji i srećniji. Mogu da budu, ali obično se ispostavi da nije tako. Nerealno je da neko ima se.s svakog dana, pogotovo ako je zašao u srednje životno doba. Jer, se.s nije samo zahtevan sa psihološkog i tehničkog aspekta, već i fizičkog. Dakle, bitno je koliko je čovek zdrav. Mnogo je više onih koji, iako su u najboljim godinama, uopšte nemaju se.s.

* Kako nedostatak se.sa utiče na zdravlje?

– Današnja komunikacija između žena i muškaraca je loša i to svakako utiče frustrirajuće i na jedne i na druge. Poznato je da frustracije mogu da oštete i fizičko zdravlje. Žene su dobile moć i žele da se takmiče sa muškarcima. To kod muškaraca utiče na smanjenje testosterona, a samim tim nastaju i problemi sa ejakulacijom. Međutim, ovo ne šteti samo muškom polu već i ženskom, jer se sve češće suočava sa samoćom. Zato raste broj onih osoba koje masturbiraju, a partnera “zamenjuju” gledanjem televizije i pretraživanjem interneta.

– Da li masturbacija narušava ili podstiče se.sualnu želju?

– Masturbacija može da nanese štetu se.sualnim odnosima, jer postaje jedini način kojim se postiže orgazam. Osoba koja masturbira često ne može da postigne vrhunac u se.su sa partnerom, jer nije na to navikla. Da bi se to prevazišlo savetuje se prestanak masturbiranja i rad na poboljšanju komunikacije sa suprotnim polom. Žene danas masovno ne mogu da dožive orgazam sa partnerom, a muškarci imaju problem da ne mogu da postignu ejakulaciju.

* Koliko je normalno da traje se.sualni odnos?

– Smatram da je sve više od pola sata dosađivanje. Dakle, dobar se.s sa sve pričom, predigrom, svlačenjem i samim činom ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta. Ako traje duže, onda postoji problem i trebalo bi ga utvrditi. Ili nema dovoljno požude i privlačnosti, ili postoji neki organski problem.

* Da li savremena ravnopravnost među polovima utiče na se.sualne odnose?

– Definitivno. Jer žene i muškarci nisu isto. Oni funkcionišu na drugačijim osnovama, a suština je u hormonima koji ih oblikuju. Žene greše što žele da budu jednake sa muškarcima, jer to po prirodi nije moguće. Nikako ne mislim da bi trebalo da budu inferiorne, samo podvlačim činjenicu da postoje razlike između muškaraca i žena.

IZ PO.NOGRAFIJE SE NE UČI

Koliko je se.s kod čoveka instinkt, a koliko želja za uživanjem, pažnjom, dominacijom?

– Se.sualna komunikacija neminovno se zasniva na prirodnim osobinama i nagonima. Nažalost, za razliku od životinja, čovek je pokvario te svoje instinkte. Zato savremeni muškarci, žene značajno ređe, pokušavaju da ih vrate gledajući po.nografiju. Se.sualnost bi trebalo da se otkriva, a ne da se uči i doživljava preko pornografije.

(Espreso/Večernje novosti)