Početna Sport Preminuo nekadašnji nogometni reprezentativac BiH Mario Božić: Zvezda ga je silno željela,...

Preminuo nekadašnji nogometni reprezentativac BiH Mario Božić: Zvezda ga je silno željela, ali sudbina to nije dala

Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH Mario Božić (39) preminuo je nakon teške bolesti, potvrđeno je Klix.ba.

Božić se već nekoliko godina borio s tumorom na mozgu, ali uprkos velikoj borbi, nije izdržao.

U martu 2007. Božić je dobio prvi poziv za reprezentaciju Bosne i Hercegovine kod selektora Fuada Muzurovića. Na međunarodnoj sceni debitovao je 8. septembra 2007. godine, ušavši kao zamjena za Darka Maletića u porazu od Mađarske rezultatom 1:0.

Njegova druga i posljednja reprezentacija bila je prijateljska utakmica protiv Bugarske u augustu 2008. kada smo izgubili od Bugarske na Bilinom polju rezultatom 2:1, a selektor je bio Ćiro Blažević.

Rođen u Tuzli, Božić se u ranoj mladosti preselio u Srbiju i seniorsku karijeru započeo u Loznici. Igrao je i za Radnički Stobex i Beograd, da bi u ljeto 2004. prešao u mađarski klub Fehérvár. Kao redovni član prvog tima, Božić im je pomogao da osvoje Kup 2006. godine, a u zimskom prijelaznom roku 2008. Božić je prešao u Ujpešt.

U Mađarskoj je proveo ukupno pet godina, sakupivši 126 ligaških nastupa i 15 golova.

U ljeto 2009. Božić se preselio u Slovačku i potpisao ugovor sa Slovanom iz Bratislave. Proveo je dvije sezone i osvojio četiri velika trofeja sa klubom.

Potom je nastupao za izraelski Ashdod, čačanski Borac, kinski Shanghai Shenhua, azerbejdžanski Simurq, a karijeru je okončao u Loznici 2016. godine, gdje je kasnije postavljen za sportskog direktora kluba.

Izvor: Klix