Početna Vijesti EFENDIJA PURDIĆ ODGOVORIO NA PITANJE: Da li je osoba koja ima kredit...

EFENDIJA PURDIĆ ODGOVORIO NA PITANJE: Da li je osoba koja ima kredit dužna da daje zekat?

Posljednja trećina mjeseca Ramazana svake godine aktivira pitanje prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra od vjernika u Bosni i Hercegovini i regionu.

Jedina institucija koja organizovano prikuplja ovaj obavezni vid izdvajanja od vlastitih prihoda je Islamska zajednica, piše Pressmediabih.

Dugogodišnji efendija u Australiji Ismet Purdić odgovorio je na pitanje koje je dobio od svojih pratitelja.

DA LI JE OSOBA KOJA IMA VELIKI DUG (KREDIT ZA KUĆU ILI BIZNIS) S VEŠEGODIŠNJIM ROKOM OTPLATE, DUŽNA DA DAJE ZEKAT

Obzirom da je zekat godišnja obaveza, tako se i dugovanja s višegodišnjom otplatom, tretiraju kao godišnji dug u onom iznosu koji se treba isplatiti – vratiti na nivou godine, tj. ako dužnik vrati godišnji dio duga i poslije toga mu ostane novca (ušteđevine, zarade, … ) koji je prekogodinio u iznosu nisaba ili većem, on je šerijatski obaveznik davanja zekata.

Npr. osoba ima dug od 100 hiljada s otplatom na deset godina, pa godišnje vraća 10 hiljada, i pored toga, nakon što isplati godišnji dug, ima ušteđevine 8 hiljada, što je više od nisaba – mjere na koju se izdvaja zekat, i ta suma novca od 8 hiljada je prekogodinila u njegovom posjedu (prošao je havl – hidžretska godina), u tom će takva osoba, na pomenutih osam hiljada ili više na dan davanja zekata, dati 2.5% u korist zekatskih kategorija – primaoca.

Ako kažemo suprotno, da osoba nije dužna davati zekat, onda bi uskratili siromahe i one koji primaju zekat za njihova prava time što bi odobravali ljudima da se zadužuju i tako po deset ili dvadeset godina ne daju zekat.

A Allah najbolje zna.

Imam Ismet ef. Purdić, prof šerijatskog prava i član Australskog vijeća za fetve.

 haber.ba