Početna Zanimljivosti VAŠE RUKE NISU UVIJEK NAJČISTIJE: 4 RAZLOGA ZAŠTO NE TREBATE TRLJATI OČI

VAŠE RUKE NISU UVIJEK NAJČISTIJE: 4 RAZLOGA ZAŠTO NE TREBATE TRLJATI OČI

Infekcija očiju stvara veliku nelagodu, a potezi koje svi činimo dodatno je mogu pogoršati.

Stručnjaci upozoravaju da nikako ne smijemo trljati i dodirivati inificirano oko jer možemo izazvati mnogo opasnije stanje.

Infekcija oka se mora odmah liječiti jer pojedini njeni oblici mogu da se prošire i na druge dijelove tijela i izazovu čak i trovanje krvi, što može biti pogubno po život.

Ovo su četiri razloga zašto bi trebalo da se oduprete tom nagonu za svrabom.

1. Rizik od infekcije

Vaše ruke nisu uvijek najčistije. Ako trljate oči mogli biste da prenesete infekciju sa prstiju u oči, rekla je dr Debora Li iz Dr Foks farmacije. To bi moglo da izazove infekcije kao što su blefaritis, konjuktivitis, čmičak, celulitis, keratitis i uveitis.

Celulitis je infekcija koja čini vašu kožu bolnom, upaljenom i otečenom. Ako se infekcija ne liječi brzo, može se proširiti na druge dijelove tela, kao što su mišići i kosti. U ekstremnim slučajevima, može izazvati trovanje krvi, poznato i kao sepsa, što može biti i fatalno. Sepsa je, zapravo, ekstremni odgovor tijela na infekciju i potrebna je hitna medicinska pomoć, navodi Centar za kontrolu bolesti u američkim državama.

Ako nosite kontaktna sočiva, izloženi ste većem riziku od upale i infekcije rožnjače – dodala je dr Debora.

Ponovna upotreba sočiva i njihovo nošenje preko noći ili pod tušem može povećati rizik od Akantameba keratitisa (infekcija rožnjače), koji može izazvati jak bol i u četvrtini slučajeva sljepilo, piše San.

2. Možete oštetiti rožnjaču

Vaša rožnjača je čisti spoljašnji sloj na prednjem dijelu očne jabučice i deluje kao prozor za vaše oko, kaže NHS.

Kontinuirano trljanje rožnjače može izazvati sitne ogrebotine na njoj. Vaše oko tada postaje ružičasto i bolno je i osetljivo na svjetlost. Ako imate nešto u oku poput sitne iverice ili komadića metala, izbjegavajte da ga trljate, savjetovala je dr Debora.

Ako to uradite, predmet bi mogao da izgrebe vašu rožnjaču ili da ga gurnete dalje u oko, što može biti veoma bolno i možda ćete morati da ga ukloni ljekar ili medicinska sestra.

Ogrebotine rožnjače ili abrazije mogu biti veoma bolne zbog mnogih nerava koji snabdijevaju to područje. Može potrajati 24 do 48 sati da vaše oko zacijeli, prema očnoj bolnici Murfilds.

3. Mali krvni sudovi mogu da puknu

Ovo može izazvati krvave oči ili stvoriti tamne krugove ispod očiju jer je tkivo oko očiju tanje nego na drugim mjestima na tijelu. Stručnjaci sa Atlantik Ei Instituta rekli su:

Nježna koža ima podjednako delikatne krvne sudove ispod. Kada protrljate oči, ti sićušni kapilari i vene vrlo lako pucaju, a to uzrokuje modrice koje dodatno pogoršavaju tamne krugove oko očiju – objašnjavaju stručnjaci.

4. Možete pogoršati simptome alergije

Ako vam polenska alergija iritira oči i izaziva svrab često je sve što želite samo da iritacija prestane.

Trljanje crvenih i natečenih očiju će izazvati dodatne suze, što će dovesti do oslobađanja više histamina i pogoršanja problema. prenosi hayat

haber.ba