Početna Zanimljivosti Kako nas mobilni prisluškuje? „Ako izgovorimo neke ključne riječi…“

Kako nas mobilni prisluškuje? „Ako izgovorimo neke ključne riječi…“

Komunikacijski konsultant i IT stručnjak Marko Rakar na N1 televiziji komentarisao je koliko su bezbjedni naši mobilni telefoni i da li nas zaista prisluškuju.

Rakar kaže da je i u Hrvatskoj bio korišten invazivni softver Pegasus koji se može instalirati na telefonu bez da korisnik to uopšte zna i pri tome može da pravi kopije svega što se na telefonu radi i te podatke šalje dalje, prenosi Poslovni.hr.

“Ali, nije svejedno jeste li premijer, ministar, gde ste interesantna meta, zbog obavještajnih, poslovnih, raznoraznih razloga”, dodaje on

Rakar je komentarisao i prisluškuju li nas naši telefoni kao i kako to tačno funkcioniše.

“Prisluškuju nas u nekoj mjeri, ali to ne znači da aktivno slušaju šta govorimo ili da sve snimljene razgovore i zvukove negde šalju. Razne aplikacije, uglavnom iz marketinških razloga traže i pristup mikrofonu da bi osluškivale šta se oko njih događa”, rekao je Rakar i dodao:

“Ako izgovorimo neke ključne riječi koje su na praćenju – na primjer, mnogi imaju aplikaciju Shazam na mobilnom koja prepoznaje pjesmu i slično – tako telefon prepoznaje BMW, Volvo, H&M, Zara i takve nekakve ključne riječi.”

haber.ba