Početna Vijesti Trening i post: Kako vježbati tokom ramazana?

Trening i post: Kako vježbati tokom ramazana?

Post ima brojne pozitivne benefite na ljudsko tijelo i zdravlje. Za vježbanje dobro znamo da je najbolji put do zdravlja.

Tokom ramazana moraju se prilagoditi intenzitet i trajanje treninga. To znači smanjenje težina s kojima se izvode vježbe, smanjenje broja serija i ponavljanja, smanjenje brzine izvođenja i generalno ograničavanje treninga na maksimalnih 30-45 minuta. Kardio trening u ovom period najbolje je zamijeniti šetnjom umjerenog intenziteta nakon iftara, jer pospješuje varenje hrane.

Jedan sat prije završetka posta je period koji je općenito dobar za trening niskog intenziteta, a ne treninga s utezima. Glavni nedostatak je to što ne možete piti vodu tokom vježbanja, pa se pobrinite da dobijete mnogo tekućine u trenutku kada prekinete svoj post. Dobro bi bilo u ovom period posebnu pažnju posvetiti vježbama mobilnosti koje su vrlo važne za zdravlje ljudskog tijela.

Vježbanje je najbolje primijeniti u periodu neposredno prije iftara ili prije sehura, zavisno od ličnog osjećaja, ali i drugih životnih obaveza postača, piše magazin Azra.

source.ba