Početna Vijesti Teorije zavjere odvele u smrt porodicu u Švicarskoj

Teorije zavjere odvele u smrt porodicu u Švicarskoj

Odrasli članovi porodice planski su odveli sve u smrt, pa i dijete, kažu istražioci iz Švajcarske komentarišući slučaj koji je prošle godine šokirao javnost u toj zemlji, ali i svijetu.

Podsjećamo, četovoro članova porodice umrlo je 24. marta prošle godine u Montreu.

Iz stana na sedmom spratu pali su osmogodišnja djevojčica, dječak od 15 godina, otac, majka i majčina sestra blizankinja, pišu Nezavisne.

Dječak je bio u komi, ali se sada oporavlja od teških povreda. Ne sjeća se tog dana, kažu istražioci.

Iz policija navode da su isključili bilo kakve spoljne faktore, da se porodica preselila u Švajcarsku iz Francuske prije dvije godine, kao i da ništa nije ukazivalo na to da će izvršiti samoubistvo. Forenzički dokazi nisu otkrili nikakve znake borbe prije smrti, a autopsije nisu pokazale tragove droge.

Poslije godinu dana istrage, švajcarske vlasti kažu da je porodica vjerovala u teorije zavjere i da su bili pristalice društvenog pokreta survivalizma.

Pristalice ovog pokreta se aktivno pripremaju za svjetsku kataklizmu i lokalne katastrofe i vanredne situacije.

Policija je zatekla stan porodice pun hrane, lijekova i higijenskog materijala, pažljivo uskladištenog i organizovanog.

Rijetko su izlazili, a djeca su se školovala kod kuće.

Dvije žene su bile veoma sumnjičave prema vladi i lokalnim vlastima, kažu istražitelji, i odgajale su djecu vjerujući da je ciijeli svijet neprijateljski nastrojen.

Kovid pandemija i rat u Ukrajini samo su učvrstili njihova uvjerenja.

Pretresi stana i elektronskih uređaja otkrili su da je kolektivno samoubistvo pažljivo planirano, pa čak i uvježbano.

Odrasli su očigledno čekali, navodi se u policijskom izvještaju, pravi trenutak da odu u svijet za koji su vjerovali da će biti bolji, daleko od onog koga su se plašili.

Ono što je izgleda izazvalo njihovu odluku bila je posjeta policije.

Policajci su došli tog jutra da podsjete oca da ode na sastanak sa lokalnim prosvjetnim vlastima kako bi razgovarali o školovanju sina kod kuće, pošto nije odgovorio na nekoliko poziva.

Nisu pustili policiju unutra i nekoliko minuta kasnije bili su mrtvi. Švajcarske vlasti su apelovale da se sačuva privatnost preživjelog dječaka.

haber.ba