Početna Zanimljivosti Konačno riješena dilema: Da li je zaista neophodno da odvajate veš po...

Konačno riješena dilema: Da li je zaista neophodno da odvajate veš po boji prije pranja?

Možda nemate dovoljno vremena da razrstavate sve stvari kada uključujete mašinu za veš. Ili možda jednostavno ne volite to da radite.

Razvrstavanje stvari po bojama i vrsti tkanine može biti zamorno, pogotovo ako uključujete mašinu za veš nekoliko puta dnevno.

Dok jedni misle da je ovo razvrstavanje suludo i da samo oduzima vrijeme, jer se ni na koji način neće nanijeti šteta garderobi ako to ne učinite, drugi smatraju da je veoma bitno razdvojiti veš po boji i tako ga prati.

Zbog podijeljenih mišljenja, stručnjaci su dali konačan odgovor da li treba razvrstavati veš i kako to da uradite.

“Ako želite da vam garderoba traje, odvajajte veš češće”, kaže stručnjak Džesika Zina.

S njenim mišljenjem slaže se i naučnica Meri Đalardi, koja kaže da je odvajanje veša prije pranja strategija za postizanje dobrih rezultata. Tamne i svijetle predmete nikada ne treba da perete zajedno, čak ni ako koristite maramice za upijanje boje, jer ne možete da budete sto odsto sigurni da materijal neće pustiti boju i ofarbati drugu garderobu.

Prije pranja, ako je u pitanju nova odjeća, obavezno pogledajte etiketu, kako biste bili sigurno na kojoj temperaturi treba da perete taj komad odjeće. Postoje određene tkanine koje dozvoljavaju pranje samo na ruke, što treba da ispoštujete ako ne želite da vam se odjeća potpuno ne upropasti ili skupi, piše Krstarica.

haber.ba