Početna Zanimljivosti NIKAD LAKŠE DO SJAJA – Dva trika za čišćenje zagorjelih šerpi

NIKAD LAKŠE DO SJAJA – Dva trika za čišćenje zagorjelih šerpi

Postoje dva postupka pranja posuđa.

Svi muku mučimo kada nam se zakori masnoća na dnu šerpe i tiganja, ili zagori obrok koji smo pripremali – znamo da nas čeka pakao kako bi iste dobro očistili.

No, čišćenje zagorelih posuda ipak nije toliko teško kako na prvu loptu deluje, bar ako znate jednostavne trikove koji olakšavaju posao.Postupak 1:
Napunite lonac ili tiganj koji želite da operete vrućom vodom, te dodajte malo tečnosti za pranje sudova. Tada stavite na zagrejanu ringlu, pa sačekajte dok voda ne počne da ključa.

Ostavite da ključa i do 15 minuta (i više, ukoliko je veoma zagorelo), a potom sklonite sa ringle, i pažljivo plastičnom lopaticom sa dna sastružite delove koji su počeli da se odvajaju.

Kada ste sastrugali sve (ovo neće biti teško, ostaci hrane krenuće dolovce sami da se “odlepljuju”), ispraznite posudu, pa je dobro izribajte žicom za sudove.

Na kraju operite lonac ili tiganj na uobičajen način.

Ako želite da to uradite brže i ne na ovaj klasični način, možete se poslužiti još jednim trikom koji uključuje upotrebu čuvene sode bikarbone i belog sirćeta.

Postupak 2:

Pripremite jednu šolju alkoholnog sirćeta, 2 kašike sode bikarbone i običnu vodu.

U zagorelu posudu sipajte šolju (ili više po potrebi) vode i jednu šolju sirćeta, pa ostavite da proključa.

Kada dođe do ključanja, sklonite sa ringle, a poput dodajte dve kašike sode bikarbone. Doći će do hemijske reakcije koja će lako očistiti zagorelo dno.

Ispraznite posudu, pa oribajte lonac žicom, a ako je potrebno dodajte još malo suve sode bikarbone.

Isperite na uobičajen načinm, piše Žena.