Početna Vijesti PREDSJEDNIK KOMISIJE/ Prof. dr. Muhamed Ajanović za medije: Kako smo raskrinkali Sebiju!

PREDSJEDNIK KOMISIJE/ Prof. dr. Muhamed Ajanović za medije: Kako smo raskrinkali Sebiju!

Gubitkom diplome poslije diplomskog studija, odnosno poništenjem upisa u matičnu knjigu magistranata, stječu se uvjeti za gubitak titule doktora nauka

Na sjednici Senata UNSA-e održanoj prošle sedmice Sebiji Izetbegović poništeno je zvanje magistra s 30 glasova za, pet protiv i šest suzdržanih.

U odluci koju je Senat donio, između ostalog, navedeno je da se usvaja analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava za postdiplomski studij na UNSA-i.

Rad komisije

Komisija je, podsjetimo, izvršila analizu prikupljene dokumentacije u predmetu provjere vjerodostojnosti isprava u vezi s postdiplomskim studijem Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

I dok se, s jedne strane, pokušava nametnuti narativ politizacije slučaja, s druge strane, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj otvoreno poručuje kako ga neće uspjeti zastrašiti, uprkos prijetnjama tužbom.

Povodom toga smo razgovarali s dekanom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Muhamedom Ajanovićem, koji je bio predsjednik komisije te je zbog toga trpio pritiske da odustane.

– Samo učešće u radu ove komisije je predstavljalo izvjesni pritisak i udaljavanje od zone komfora za svakog člana. Kao predsjedavajući komisije, nakon što je predata analiza s preporukom, a prije glasanja Senata, osjećao sam pritisak prijetnjama upućenih putem medija te e-mailovima koji su poslani svim članovima Senata dan prije i na dan glasanja. Odgovorno mogu izjaviti da nije bilo nikakvih skrivenih motiva, politizacije i sličnog u radu komisije kojom sam predsjedavao – kaže nam prof. dr. Ajanović.

Naglašava da rektor nije bio upoznat s detaljima rada komisije sve do upućivanja analize i prijedloga na daljnje postupanje prema njemu i Senatu UNSA-e.

Čelo KCUS-a

– Analiza sadrži činjenice koje se pokušavaju sporiti prijetnjama, klevetama i uvredama, a ne kontračinjenjicama, ukoliko ih uopće ima – navodi dekan Ajanović.

Objašnjava da je, odlukom Senata, naloženo da se poništi upis u matičnu knjigu magistranata broj I od 1964. – 1998. godine, pod rednim brojem 437, na ime Izetbegović dr. Sebija, koja je dana 19. 3. 1998. godine odbranila magistarski rad o temi “Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu” i time stekla naučni stepen magistra nauka.

– Gubitkom diplome poslije diplomskog studija, odnosno poništenjem upisa u matičnu knjigu magistranata, stječu se uvjeti za gubitak titule doktora nauka, pa samim tim i svih akademskih zvanja – kaže Ajanović za “Dnevni avaz”.

Na pitanje da li je upitan ostanak Izetbegović na čelu KCUS-a, Ajanović kaže da na to odgovor može dati Upravni odbor KCUS-a, ali da zna da je jedan od uvjeta taj da direktor KCUS-a mora biti nastavnik Medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

Kupili 126 stomatoloških stolica

Kao dekan Stomatološkog fakulteta, Ajanović kaže da se objekt te zdravstvene ustanove nalazi u završnoj fazi obnavljanja.

– Mi smo fakultet koji u najvećem iznosu, u odnosu na druge organizacione jedinice UNSA-e, puni budžet KS. Od vlastitih sredstava smo kupili 126 novih stomatoloških stolica, najsavremeniju sterilizaciju, kompresorske sisteme i sisteme za sukciju, postavili nove elektrostatske podove, vanjsku stolariju i proveli projekt energetske efikasnosti s utopljavanjem i novom fasadom. Dosta toga smo uradili, ali, nažalost, malo toga je valorizirano i prepoznato – kaže dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Muhamed Ajanović.

avaz.ba