Početna Showbiz CECA OD PRODAJE IGRAČA UZIMALA MILIONE, ALI JE TO KRILA! Sestra imala...

CECA OD PRODAJE IGRAČA UZIMALA MILIONE, ALI JE TO KRILA! Sestra imala račune u Mađarskoj i na Kipru, donosila keš na ruke (FOTO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sredinom 2003. godine sačinilo je krivičnu prijavu protiv folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović zbog sumnje da je sa saradnicima protivpravno prisvojila veću sumu novca od transfera igrača iz FK Obilić u inostrane klubove. Krivičnom prijavom, u koju je Kurir imao uvid, obuhvaćena je bila i njena sestra Lidija Veličković (danas Ocokoljić).

Kako se navodi u tom dokumentu, Ražnatovićeva je prodaju igrača FK Obilić raznim inostranim klubovima u poslovnim knjigama prikazivala kao da su oni prodati bez obeštećenja, što nije bilo tačno. Na taj način je za sebe nezakonito prisvojila više miliona maraka.

Šema

– Postoji osnovana sumnja da je prvoprijavljena Svetlana Ražnatović u svojstvu predsednice Fudbalskog kluba Obilić iz Beograda, Ul. gospodara Vučića broj 189, u periodu od 25. 7. 1998. pa do 1.3. 2003. godine izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja na taj način što je iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja, u nameri da za sebe pribavi imovinsku korist, vršila prodaju igrača FK Obilić raznim inostranim klubovima, prikazujući u poslovnim knjigama FK Obilić da su igrači prodati bez obeštećenja klubu, a ostvareni prihod od prodaje delimično prikazivala kao svoje lično ulaganje u FK Obilić, u iznosu od oko 5.500.000 DEM, deo prikazivala kao ulaganja preduzeća “Vizantin” i “Ari”, u iznosu od 1.090.000 DEM, a ostatak novca potrošila za svoje lične potrebe, čime je pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 22.529.000 DEM i 480.000 USD, a na štetu FK Obilić – navodi se u krivičnoj prijavi koja je tada sačinjena.

Kada je reč o njenoj sestri Lidiji Veličković, navodi se da je ona “u periodu od 1. 1. 2000. godine do 31. 12. 2001. godine u nameri da pomogne prvoprijavljenoj Svetlani Ražnatović u izvršenju goreopisanog dela otvorila devizne račune u Popular banci na Kipru i Rajfajzen banci u Segedinu – Mađarska, na koje su stizala devizna sredstva ostvarena prodajom igrača inostranim klubovima, ista podizala u gotovom novcu i donosila prvoprijavljenoj ili po njenom nalogu vršila transfer novca na druge račune”.

U dokumentu su navedeni sporni transferi više fudbalera, među kojima su Nikola Lazetić, Milan Lešnjak, Ivan Vukomanović, Nenad Grozdić, Dragan Šarac, Vladica Ćurčić…

Optužnica tek 2011.

Međutim, optužnica je podignuta tek osam godina kasnije jer je istraga u vezi s Ražnatovićkinim zloupotrebama prilikom prodaje igrača FK Obilić više puta proširivana i dopunjavana.

Tako je – zbog sumnje da je sa saradnicima protivpravno prisvojila višemilionske sume novca od prodaje igrača – Više tužilaštvo u Beogradu krajem marta 2011. podiglo optužnicu protiv folk dive.

Optužnica je Ražnatovićevu i njenu sestru teretila za nezakonitu prodaju deset fudbalera, dok su nekadašnji rukovodioci FK Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević bili optuženi u slučaju prodaje jednog fudbalera. Sestre su, navedeno je tada, zloupotrebom položaja prilikom prodaje igrača stekle 235.507.689 dinara (4,1 milion nemačkih maraka i 3.480.000 dolara), odnosno 11 miliona evra.

Posle nešto više od dva meseca – početkom juna 2011. godine – Svetlana Ražnatović i Lidija Ocokoljić pravosnažno su osuđene na godinu, odnosno šest meseci kućnog zatvora, kao i milion i po evra novčane kazne. Njih dve su s tužilaštvom sklopile sporazum o priznanju krivice.

Prema sporazumu, Ražnatovićeva je, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora i milion i po evra novčane kazne, priznala da je protivpravno prisvajala novac od transfera 10 fudbalera FK Obilić u inostrane klubove i da je bez dozvole držala 11 pištolja.

Lidija Veličković Ocokoljić nagodila se s tužilaštvom da prizna da je pomagala sestri u malverzacijma s transferom fudbalera u zamenu za šest meseci kućnog zatvora. Pošto je pevačica četiri meseca provela u pritvoru tokom akcije “Sablja” 2003, u kućnom zatvoru bila je osam meseci.

Svetlana Ražnatović je, podsetimo, bila uhapšena 17. marta 2003, tokom policijske akcije “Sablja”, koja je pokrenuta nakon ubistva premijera Zorana Đinđića pet dana ranije. Ona je privedena nakon što je policija došla do saznanja o njenim kontaktima s kriminalcima. U pritvoru je provela naredna četiri meseca.

Na saslušanju je specijalnom tužiocu za organizovani kriminal detaljno govorila o svojim vezama s vođama zemunskog klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom i Miletom Lukovićem Kumom, koji su, s Miloradom Ulemekom Legijom i Zvezdanom Jovanovićem iz JSO, ubili srpskog premijera marta 2003. godine.

Ceca je u iskazu rekla kako je vođama “zemunaca” trebalo da pruži alibi nakon ubistva Đinđića koje su nameravali da izvrše kod hale Limes februara 2003. godine.

Inače, tokom privođenja je izvršen pretres njene kuće, gde je pronađena veća količina oružja – čak 11 pištolja. Krivičnu prijavu za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja i municije Kurir je juče objavio.

kurir.rs