Početna Vijesti Širom BiH i jutros otežan saobraćaj: Najteže na planinskim prevojima, probleme stvara...

Širom BiH i jutros otežan saobraćaj: Najteže na planinskim prevojima, probleme stvara i vjetar

Obilan snijeg u većem dijelu Bosne i Hercegovine, izuzev južnog dijela, prouzrokovao je probleme na putnim pravcima. Zbog toga se i jutros saobraćaj odvija usporeno, a vozačima se savjetuje maksimalan oprez.

Na osnovu posljednjeg izvještaja BIHAMK-a, zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na svim dionicama preko planinskih prevoja, a posebno pravci: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Turbe Karanovac, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Bugojno-Kupres (Koprivnica), Olovo- Kladanj (Karaula), Srednje-Olovo (Nišići) Bosanski Petrovac- Drvar (Oštrelj) i Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište).

Na dionicama preko prevoja neophodno je korištenje lanaca za teretna vozila.

U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira sniježne nanose. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila.

Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji I dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad.

“Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja te srušenih stabala. Apelujemo na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putu, uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa”, soapćili su iz BIHAMK-a.

Iz AMSRS-a posebnu pažnju skrećuna puteve u istočnim krajevima, a izdvajaju puteve koji od Sarajeva vode ka Palama, Višegradu, Zvorniku, Foči, Gacku, Čajniču, kao i puteve: Banja Luka-Kneževo-Turbe, Banja Luka-Teslić, Banja Luka-Mrkonjić Grad-Mliništa, Šipovo-Novo Selo.

klix.ba