Početna Vijesti Porodica iz Njemačke se doselila živjeti u Hercegovinu: Ovo je raj

Porodica iz Njemačke se doselila živjeti u Hercegovinu: Ovo je raj

Vidim da ovdje svi misle da je Zapad san, a san vam je ovdje ispred vrata i samo ga trebate znati iskoristiti, poručila je Angela

U ljubuško selo Vojnići krajem ljeta došao je živjeti Nijemac Rolf Klinger, a s njim i žena Angelu, kćerka Johana Elizabet (Johanna Elisabeth) i sin Melvin Georg.

Klingerovi su stigli u Vojniće iako nikad ranije nisu čuli za ovo selo. Tražili su mjesto gdje će se provesti ostatak svog života i naći svoj mir, koji su i pronašli u selu kod Ljubuškog.

– Eno ga, otišao Ante radit u Njemačku. Jesi li čuo da je Ivan otiša radit u Njemačku i odveo sa sobom ženu i djecu – to su priče koje gotovo svakodnevno slušamo posljednjih nekoliko godina i one su postale uobičajene, tako da više na njih i ne obraćamo previše pažnje. Eventualno nam bude žao, kada radit vani ode neko nama posebno blizak, piše Radio Ljubuški.

Stigli iz “zapadnog raja”
Međutim, vijest da se neko vratio iz inozemstva kući, izaziva kod nas nevjerojatno čuđenje. Uglavnom se pitamo, kako to da se neko iz “zapadnog raja” vratio u “pakao” Bosne i Hercegovine.

Još šokantnija je vijest da je neki Nijemac sa porodicom došao živjeti tu.

Najstariji sin je ostao u Njemačkoj i nastavio voditi očev posao. Angela je rodom iz Zenice, ali s Vojnićima nema nikakve veze i nikada prije doseljenja u to mjesto nije čula za njega.

Zanimljivo je i kako su došli u Vojniće. Angela je 1985. godine kao djevojka “trbuhom za kruhom” otišla raditi u Njemačku. Tu je na poslu upoznala Rolfa i udala se za njega.

Rolf je radio kao krovopokrivač u kompaniji koja je u njegovu vlasništvu.

Povremeno dolazili u BiH
Povremeno su kao porodica dolazili u Bosnu i Hercegovinu, više u Hercegovinu kod Angeline bake koja je živjela u Prenju, a kod bake su se doselili i Angelini roditelji iz Zenice. Rolf se u Hercegovinu zaljubio na “prvi pogled”. Oduševili su ga mir, tišina, širina i toplina, piše Radio Ljubuški.

Porodica Klinger je finansijski osigurana i željela je ostatak provesti na nekom mjestu koje im se dopada, a svima se svidjela Hercegovina.

Prije nekih godinu dana krenuli su u internetsku potragu za nekom kućom ili imanjem u Hercegovini. I naišli su na oglas da se u mjestu Vojnići prodaje stara kuća s okolnim zemljištem.

Stupili su u kontakt s vlasnicima, postigli dogovor, kupili kuću i krajem ljeta se doselili živjeti u Vojniće.

– Supruga je oduševio ovaj kraj i on kaže da je ovo za njega raj. U Vojniće nas je dovela sudbina jer nikad prije nismo čuli za to mjesto. Kuća koju smo kupili bila je prazna, bila je stara ruševina.

Supruga su oduševili stari hercegovački debeli zidovi kuće, iako je 35 godina u građevinskom poslu u Njemačkoj kaže da to nikada nije vidio. Kaže da je to nešto specifično, da je to posebna gradnja u koju treba ulagati i koju treba obnavljati i mi to upravo radimo.

Odlično prihvaćeni
Komšije su nas odlično primili i pomogli što god nam je trebalo. I ostali ljudi koje smo upoznali u crkvi, školi, prodavaonici i ostalim mjestima gdje izađemo primili su nas odlično, kao da smo domaći. Doista smo oduševljeni prijemom i imamo samo riječi hvale – ispričala je Angela za Radio Ljubuški.

Njen suprug se još muči voditi duže razgovore sa lokalcima. Kako je rekla, djeca im pohađaju deveti razred osmogodišnje škole u Vitini. Prezadovoljni su kako su primljeni u školi.

Angela je ispričala da nije naišla na probleme prilikom vađenja administrativnih dokumenata ili prilikom posjete određenim javnim i drugim ustanovama.

– Vidim da ovdje svi misle da je Zapad san, a san vam je ovdje ispred vrata i samo ga trebate znati iskoristiti – poručila je Angela za Radio Ljubuški.

avaz.ba