Početna Zanimljivosti MUŠKARCU PUKLA ŽUČNA KESA ZBOG ZAČINA KOJI MASOVNO KORISTIMO: Pojeo previše, pa...

MUŠKARCU PUKLA ŽUČNA KESA ZBOG ZAČINA KOJI MASOVNO KORISTIMO: Pojeo previše, pa završio u bolnici, a imao je ove simptome

Aktivni deo popularnog začina kurkume, poznat kao kurkumin, pokazao se opasnim za 69-godišnjeg muškarca koji je zbog prekomernog konzumiranja završio u bolnici sa rupturom žučne kese.

Protivupalni kurkumin povezan je sa različitim zdravstvenim prednostima – od kontrole dijabetesa, pa sve do lečenja artritisa. Ovi snažni efekti pretvorili su kurkumin u popularan suplement koji danas konzumira veliki broj ljudi, piše „Express“.

Uprkos njegovoj popularnosti, sa kurkuminom se ne sme preterivati, pa stručnjaci upozoravaju da bi ga trebalo uzimati s oprezom.

Tome u prilog ide i pomenuti slučaj koji je detaljno opisan u časopisu „American Journal of Medical Case Reports“.

FOTO: PROFIMEDIA

Kako piše u izveštaju, 69-godišnji muškarac javio se Hitnoj pomoći nakon tri dana veoma jakih bolova u stomaku i grudima, sa povišenom temperaturom i znojenjem. Bol koji je opisao širila se sve do gornjeg dela njegovih leđa.

Dok su mu lekari pregledali pluća i kardiovaskularni sistem, nisu mogli da pronađu krivca za te probleme. Ali, skener grudnog koša pokazao je da mu je pukla žučna kesa i da ima žučni kamenac.

FOTO: PROFIMEDIA

Dok su najčešći uzroci pucanja žučne kese žučni kamenci i kolecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina u slučaju ovog pacijenta takođe imali veliku ulogu, prenosi Index.hr.

Pacijent je četiri meseca uzimao dnevnu dozu od 1.500 do 2.000 miligrama kurkumina. Kako su objasnili lekari, popularni dodatak se ne preporučuje osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može da poveća sposobnost žučne kese da izbaci žuč u žučne kanale.

(Kurir.rs/ Index.hr)