Početna Vijesti Turci objasnili zašto se na nebu pojavila svjetlost tokom razornog zemljotresa

Turci objasnili zašto se na nebu pojavila svjetlost tokom razornog zemljotresa

Nakon što je Tursku početkom februara pogodio razorni zemljotres na internetu su se pojavili snimci o “mističnim” svjetlima koja su obasjala nebo u trenucima zemljotresa.

Iako su se na internetu mogla pronaći razna objašnjenja ove pojave, a u kojima su dominirala razmišljanja brojnih kvazianalitičara i pseudonaučnika, turski zvaničnici su objasnili kako munje, odnosno svjetla ne predstavljaju nikakvu neobičnu pojavu te da za sve postoji jasan uzrok.

Direktor Uprave za Uprave za katastrofe i vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar tokom konferencije za medije osvrnuo se na ovo pitanje te je poručio kako su pojave slične munjama uobičajene.

https://www.youtube.com/watch?v=w3Ozn7vZFSg

“Na dubini od 8-9 kilometara zemljina kora razbijena je duž rasjeda i ovaj prekid se dešava duž ravni trenja”, rekao je Tatar.

Zbog toga, Tatar objašnjava, normalno je da se gusta svjetlosna masa, slična udaru groma, formira duž linije gdje se ovaj rasjed lomi sa tako velikim efektom trenja.

“Zemljotres je izazvao direktna razaranja u 10 provincija. Izračunali smo udarnu površinu od 110 hiljada kilometara. Kada procjenjujemo informacije sa terena znamo da ima oštećenih objekata u različitim naseljima, posebno u provincijama blizu epicentra potresa”, pojasnio je Tatar.

klix.ba