Početna Vijesti Sahranjen Ćiro Blažević: Zbogom maestro

Sahranjen Ćiro Blažević: Zbogom maestro

Nedostajat ćeš nam, ušao si pod našu kožu, naše obitelji i domove, poručio je Dalić

Legendarni Travničanin Miroslav Ćiro Blažević sahranjen je danas u Aleji velikana zagrabačkog groblja Mirogoj. Bio je to jedinstven događaj, uostalom kakav je i bio trener svih trenera – poseban, nabijan jakim emocijama koje su se osjetile i u zraku na zubatom zagrebačkom februarskom suncu.

Hiljade građana
Porodica, prijatelji, osobe iz javnog života, ali i hiljade građana stigli su na zagrebačku Mirogoj na posljednji oproštaj s Ćirom.

– Zbogom naš Ćiro, puno ćeš nam falit, i ti i tvoj savjet. Ali znam, znam da ti ne bi volio da mi sad tugujemo. Uvijek sam govorio “vi”, ali na dan tvog oproštaja ću prijeći na “ti”. Odlaziš na neko drugo, bolje mjesto, igrati drugo poluvrijeme. Ovo prvo, zemaljsko, nažalost je završilo. Da si ovdje s nama, ti bi nas pogledao, nasmijao se i opsovao nas, kako znaš. Pogledaj koliko je raje došlo. Ne bi nam dao da danas plačemo i tugujemo. U tvom društvu uvijek su bili smijeh, veselje i sreća. Gore na nebu, čekaju te anđeli, radosni su što je došao trener svih trenera, rekao je uoči sahrane Zlatko Dalić, selektor reprezentacija Hrvatske.

Kako je rekao u svom emotivnom govoru Dalić, Ćiro je puno više od trenera.

– Skoro će kraj utakmice, a oni gube 2:1. Samo ti možeš okrenuti utakmicu i pobijediti. Nedostajat ćeš nam, Ćiro. Ušao si pod našu kožu, naše obitelji i domove. Ti si naš, Ćiro. Nedostajat će mi tvoje društvo, tvoja podrška i zaštita. Ti si bio puno više od trenera, jedan jedini i neponovljivi. Gentleman, šarmer i motivator. Samo si ti mogao nešto opsovati na televiziji, a da niko nije zamjerio. Samo ti si mogao reći grube riječi, a da niko ništa ne zamjeri. Ti si jedan od najvećih faca koji je hodao ovom regijom. Ostavio si nam puno toga, nisi bio kopija. Tebe niko ne može zamijeniti. Volio si Bosnu i Hercegovinu, ali od svega najviše svoju Hrvatsku. Bio si veliki domoljub. I zato ti laka zemlja. Dragi Ćiro, neka ti je vječna slava – naglasio je Dalić.

Emotivni govori

Koliko je Miroslav Ćiro Blažević, koji je preminuo 8. februara, bio voljen dobro se znalo i za njegova života, a iznova to pokazuje ogroman odaziv i na njegovu komemoraciju koja je održana ranije danas.

 

Stigli i članovi Ćirine porodice, njegova supruga Zdenka, sin Miroslav i sestra Jozefina, ali i mnogi poštovaci onoga što je bio Ćiro. Smjenjivali su se emotivni govori ljudi koji su s njim dijelili mnogo toga tokom života.

„Trener svih trenera“ preminuo je u 88. godini poslije duge i teške borbe sa rakom.

POVEZAN VIDEO:

AVAZ.BA