Početna Vijesti Prevrnula se zgrada, a nijedan prozor se nije razbio: Stiglo objašnjenje

Prevrnula se zgrada, a nijedan prozor se nije razbio: Stiglo objašnjenje

Navodno se radi o metodi gradnje u kojoj je temelj armirano-betonska ploča, no sve je napravljeno površno, zbog čega je došlo do naginjanja zgrade

Zemljotresi u Kahramanmarašu izazvali su protekle sedmice velika razaranja, hiljade građevina uništeno je, a šokantan snimak koji se širi društvenim mrežama prikazuje zgradu u Adijamanu, čija stakla na prozorima nisu ni popucala, ali se cijela iz temelja prevrnula na bok.

Nurdagul Bozok (67), koja živi u zgradi pored, za novinsku agenciju Anadolija je rekla da se još uvijek nije oporavila od šoka izazvanog incidentom.

Njezin surpug, 72-godišnji Hasan Bozok pojasnio je kako se zgrada malo nagnula u prvom potresu, ali kako ju je drugi skroz nagnuo na kuću koja se nalazi straga. Takođe, rekao je kako je zgrada bila stara samo godinu dana.

“Ne možemo shvatiti zašto se tako prevrnula. Naša koja ima sprat manje je starija, sagrađena je 1996. i nije jako oštećena”, kazao je.

Navodno se radi o metodi gradnje u kojoj je temelj armirano-betonska ploča, no sve je napravljeno površno, zbog čega je došlo do naginjanja zgrade.

Doktor Sinan Kansiz s građevinskog fakulteta Arel pojasnio je što se dogodilo.

“Prvo se radi ispitivanje terena i izrađuje temeljni elaborat, ako nije po propisima, treba napraviti sanaciju temelja. Ako se to ne učini, može doći do urušavanja tla. Tlo gubi nosivost i zgrada se ili prevrće ili tone”, kazao je.

U Turskoj je u nedjelju izdano 113 naloga za hapšenje vezi s izgradnjom zgrada koje su se srušile u zemljotresu, a možda nisu trebale da su se poštivali sigurnosni standardi.