Početna Vijesti Zgrada koja je preživjela zemljotres u Turskoj postala senzacija: Sve oko nje...

Zgrada koja je preživjela zemljotres u Turskoj postala senzacija: Sve oko nje se srušilo, ona stoji netaknuta

Na upečatljivim slikama iz Kahramanmaraša izdvaja se zgrada Unije komora turskih inženjera i arhitekata, koja je ostala neoštećena.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale koji su u ponedeljak pogodili Tursku uništi su hiljade zgrada u Kahramanmarašu, ali je jedna ostala praktično netaknuta, zbog čega je postala senzacija na društvenim mrežama.

Na upečatljivim slikama iz Kahramanmaraša zgrada Unije komora turskih inženjera i arhitekata (TMMOB) ostala je neoštećena dok su zgrade oko nje potpuno srušene.

Zemljotresi koji su u ponedjeljak pogodili Tursku izazvali su urušavanje hiljada zgrada u 10 provincija. Stručnjaci su poslije zemljotresa rekli da je to zbog toga što zgrade nisu bile dovoljno čveste, ali se to ne odnosi na objekat koji su arhitekti i inženjeri namijenili sebi.

Mahir Ulutaš, predsjednik Odbora Komore elektroinženjera (EMO), podijelio je na Tviteru fotografiju zgrade koja je preživjela dva velika zemljotresa, a na njoj se vidi kako ruševine kružuju skoro potpuno netaknutu građevinu.

Ulutaš je naglasio da se mogu graditi zgrade koje i prilikom jakih zemljotresa mogu da opstanu uz „inženjering” i „nauku”.

– Zgrada na slici je zgrada pokrajinskog predstavnika Komore građevinskih inženjera Kahramanmaraša. Nije potrebno više riječi. Nauka i inženjering su dovoljni da se izgrade strukture koje će preživjeti čak i ovako veliki zemljotres. Sve dok se nauka i tehnologija primjenjuju za dobrobit ljudi! – napisao je on pored fotografije.

Turska Uprava za vanredne situacije saopštila je u subotu ujutru da je broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 20.665, dok su vlasti u Siriji navele da su u toj zemlji život izgubile 3.553 osobe, pieš 24sedam.

haber.ba