Početna Vijesti Stručnjak objašnjava: Šta je “trougao života”, gdje i kako se sakriti u...

Stručnjak objašnjava: Šta je “trougao života”, gdje i kako se sakriti u slučaju zemljotresa

Problem profita je veliki neprijatelj gradnje i zato je, ističe srbijanski profesor Radomir Folić, najbitnije kod novogradnje provjeriti ko je projektovao i gradio zgradu.

Posebno ukazuje na primjenu “trouglova života”, sigurnih prolaza u slučaju zemljotresa.

Ukazuje da treba stati pored stola, a nikako se ne skrivati ispod. Također, upozorava Folić najopasnije je skloniti se ispod stepeništa i kod ulaznih vrata, prenosi RTS.

Profesor Radomir Folić je doživio razorni zemljotres u Skoplju, nakon čega je odlučio da cijeli svoj život i karijeru, koja traje skoro 60 godina, posveti izučavanju gradnje koja bi na najbolji način zaštitila ljude od zemljotresa.

Zastrašujuće je na snimcima iz Turske to što se ruše soliteri i stambene zgrade naoko stabilne konstrukcije i novije gradnje. Istovremeno, cijeli blokovi ostaju neoštećeni.

Radomir Folić objašnjava da te zgrade naoko izgledaju dobro građene, ali da stručnjak odmah uoči da nije građeno po preporukama i normama. Prve preporuke su donesene 1964. godine, poslije zemljotresa u Skoplju, a 2000. godine je usvojen i evropski pravilnik.

“Kada imate bure i kacu, ako nemate obruč, ta kaca će se raspasti. Tako i ovde mora da postoje dobri horizontalni i vertikalni serklaži. Mi smo to prvi put uveli normama 1964. godine”, ukazuje profesor.

Folić je opisao iskustvo američkog kolege iz 1985. godine kada je zemljotres pogodio Mexico City.

“On je ušao u jednu školu i djeca su bila zarobljena ispod stolova. On savjetuje takozvani ‘trougao života’, a to znači ne pod sto, nipošto, nego stanite pored stola, jer ste ispod zarobljeni. Pored namještaja, malo dalje od ležaja, ti prolazni putevi, ti `trouglovi` su sigurni tu”, objašnjava Folić.

 

 

haber.ba