Početna Zanimljivosti MISTERIOZNI FENOMEN NA NEBU IZNAD TURSKE: Prije zemljotresa se čulo šuštanje, a...

MISTERIOZNI FENOMEN NA NEBU IZNAD TURSKE: Prije zemljotresa se čulo šuštanje, a onda se pojavila čudna svjetolost (VIDEO)

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u ponedeljak južni deo Turske i severozapad Sirije usled kojeg je, prema poslednjim procenama, poginulo više od 20.000 ljudi.

Nekoliko sekundi pre nego što se prvi zemljotres dogodio u Turskoj i Siriji, na nebu pogođenih područja mogli su se videti neki svetlosni bljeskovi, što su ljudi uspeli da zabeleže i objave širom društvenih mreža.

Plava svetlost (svetlost zemljotresa) poznata i kao triboluminiscencija, koja se prvi put može videti u Turskoj, izazvala je paniku među građanima pred sam zemljotres, prenosi groundreport.in.

Najpre se začulo šuštanje, a onda se na nebu pojavila plava svetlost. Zvuk je postajao sve jači i jači sa snažnim drhtanjem.

Ova svetla, koja podsećaju na severna svetla, dokumentovana su od 17. veka, prema izveštaju Američkog seizmološkog udruženja. Generalno, oni se mogu primetiti u manje od 0,5% zemljotresa i njihovo trajanje je obično delić sekunde.

Šta je svetlost zemljotresa?

Fenomeni kao što su munje, loptice svetlosti, struja i stalni bljeskovi, o kojima se izveštava u vezi sa zemljotresima, nazivaju se seizmička svetla (EKL).

Frideman Frojnd, gostujući profesor fizike na Državnom univerzitetu San Hoze i viši istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames, otkrio je 2001. da je triboluminiscencija posledica činjenice da stene mogu postati poluprovodnici tokom telurskog kretanja.

Frojnd i njegovi saradnici su se pitali da li su „svetla zemljotresa“ rezultat električnog naboja koji proizvodi određena vrsta stena pod velikim tektonskim stresom.

– Kada snažan seizmički talas putuje kroz zemlju, on sabija stene velikim pritiskom i brzinom, stvarajući uslove pod kojima se stvaraju velike količine pozitivnih i negativnih električnih naelektrisanja. Ovi naboji mogu da putuju zajedno, dostižući takozvano stanje plazme, koje može eksplodirati i pucati u vazduh, naveo je on u svom izveštaju.

– Naelektrisanja mogu da se kombinuju i formiraju neku vrstu stanja nalik plazmi, koje može da putuje veoma velikom brzinom i da pukne na površini da bi proizvelo električna pražnjenja u vazduhu, objasnio je Frojnd za časopis National Geographic.

Veruje se da je uzrokovana lomljenjem i trenjem zemaljskih ploča koje stvaraju električnu energiju koja se velikom brzinom i silom oslobađa na površinu.

Kada se pojavljuju zemljotresna svetla?

Zemljotresna svetla nisu uobičajena. Obično se javljaju pre ili tokom većih zemljotresa, ali se mogu pojaviti nekoliko nedelja unapred. U budućnosti ćemo, proučavajući seizmička svetla, moći da predvidimo pojavu velikih zemljotresa i smanjimo njihov uticaj.

drugacije.srbijadanas.com