Početna Vijesti Kako je sutkinja obrazložila oslobađanje Sarajlića: Snimak nije autentičan i vjerodostojan, ugrožena...

Kako je sutkinja obrazložila oslobađanje Sarajlića: Snimak nije autentičan i vjerodostojan, ugrožena su ljudska prava…

Sud nadalje smatra da se u konkretnom slučaju radi i o povredi prava na privatnost, odnosno temeljnih ljudskih prava koja su zajamčena međunarodnim konvencijama.

Općinski sud Sarajevo (OSS) izrekao je danas prvostepenu presudu, kojom su Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović, oslobođeni optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi.

Sud je oslobađajuću presudu donio nakon ocjene svih provedenih dokaza u ovom predmetu, te zaključio kako optužbe iz optužnog akta nisu dokazane, uključujući i optužbu za saizvršilaštvo.

Kako je u obrazloženju presude, između ostalog, navela sutkinja Amela Skrobo Kadrić, optužba koja se odnosi na saizvršilaštvo u ovom slučaju ničim nije dokazana, odnosno nije dokazano šta su akteri slučaja, kada i gdje dogovarali.

Za snimak iz kojeg, prema optužnici, proizilaze svi dokazi, kazala je da nije pribavljen na zakonit način, te da nije pouzdan, niti vjerodostojan, budući da je modificiran i da se značajno razlikuje u odnosu na izvorni.

Sud nadalje smatra da se u konkretnom slučaju radi i o povredi prava na privatnost, odnosno temeljnih ljudskih prava koja su zajamčena međunarodnim konvencijama.

Optužnica je Sarajlića, Delalića i Šehovića teretila da su od 20. do 25. februara 2020. godine, prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije – Velidom Tvrtkovićem.

Kako se u optužnici navodi, Sarajlić je u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar Stranke.

Prema tužbenim navodima, Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protivkandidat. Tvrtković je bez znanja ostalih mobitelom snimio razgovor, sačinivši sporni audiozapis, koji je Efendić kasnije javno objavio.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u augustu 2022. godine, nakon što su se trojica optuženih, prethodno, u maju, izjasnili da nisu krivi.

Budući da se radi o prvostepenoj presudi, Tužilaštvo KS će, kako je najavljeno, uložiti žalbu nakon što primi pisani otpravak izrečene oslobađajuće presude.

 

(FENA/dg)