Početna Vijesti Nakon teške borbe sa bolešću: Preminuo je Ćiro Blažević

Nakon teške borbe sa bolešću: Preminuo je Ćiro Blažević

Nakon duge i teške borbe s karcinomom Ćiro Blažević otišao je na neki bolji svijet. Ostavio je suprugu Zdenku, s kojom ima troje djece, kćeri Barbaru, Katarinu te sina Miroslava. Zauvijek će ostati upamćen kao trener svih trenera .

Dan prije 88. rođendana umro je Miroslav Ćiro Blažević. Trener svih trenera napustio nas je nakon dugotrajne borbe s karcinomom prostate.

Ćiro se rodio u Travniku u BiH 1935. godine u siromašnoj porodici s ukupno šestero braće i sestara. U Travniku je i započeo igračku karijeru, a potom se preselio u Zagreb i Dinamo. Igrao je i za Lokomotivu, Rijeku, Sarajevo i Sion, a karijeru okončao u švicarskom Moutieru 1966. godine.

Davnih je godina kao ekonomski emigrant došao u Švicarsku, istodobno je bio igrač, trener i radio u jednom atelijeru za dekoraciju. Prvi klub koji je u Švicarskoj vodio bio je nižerazredni Vevey, s kojim je došao do prve lige, a nakon Siona i Lausanne, osam godina od dolaska u tu zemlju, postao je i izbornik Švicarske, prvi stranac u povijesti te države.

Godine 1979. preuzeo je Rijeku te je doveo do četvrtfinala Kupa pobjednika kupova protiv Juventusa. Godinu kasnije sjeo je na klupu Dinama, koji je vodio u čak četiri navrata. Osvojio je s Modrima jugoslavensko prvenstvo 1982. što je za Dinamo bio prvi naslov nakon 24 godine.

Vratio se u Švicarsku te s Grasshoppersom osvojio prvenstvo, kratko je potom vodio grčki PAOK i kosovsku Prištinu te je 1986. ponovno postao trener Dinama. Slijedio je francuski Nantes, treći put Dinamo s kojim je uzeo prvenstvo Hrvatske 1993. te Kup 1994., a onda je imenovan izbornikom hrvatske reprezentacije.

Ćiro je Hrvatsku odveo na prvo veliko natjecanje, Europsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj, a dvije godine kasnije ušao je u legendu zajedno s “Vatrenima” osvojivši svjetsku broncu. Ukupno je Hrvatsku vodio šest godina, da bi 2001. postao izbornik Irana. Uslijedio je novi povratak u Hrvatsku, spasio je Osijek od ispadanja, a onda se i četvrti put ukazao na Maksimiru. Slijedile su epizode u slovenskoj Muri, Varaždinu, dok 2005. nije preuzeo Hajduk.

Švicarski Xamax bio mu je iduća postaja nakon neslavne splitske, dok je nakon Zagreba preuzeo reprezentaciju BiH s kojom ipak nije uspio izboriti SP 2010. godine. Vidio je i Kinu, vodeći Shanghai Shenhuu, olimpijsku kinesku reprezentaciju, drugi put Iran kao trener Mes Kermana. U završnoj fazi trenerske karijere po drugi put trenirao je Zagreb, tuzlansku Slobodu, dok je trenerski put završio u Zadru 2015. godine, piše 24sata.

U privatnom životu Ćiro je bio u braku sa Zdenkom Đorđević od 1961. godine, s kojom ima troje djece, kćeri Barbaru, Katarinu te sina Miroslava. Godine 2007. dobio je nagradu za životno djelo, a zauvijek će ostati upamćen kao trener svih trenera…

haber.ba