Početna Vijesti Ovo je glas Ane Volš: U luksuznoj zgradi kojom je upravljala došlo...

Ovo je glas Ane Volš: U luksuznoj zgradi kojom je upravljala došlo je do rasprave sa stanarima (Audio)

U luksuznoj zgradi u Vašingtonu, kojom je upravljala najvjerovatnije ubijena Beograđanka Ana Volš, pojavila se smrtonosna legionarska bolest, a nedjeljama prije nestanka, Ana je snimljena kako stanarima govori da je lijepljenje letaka koji upozoravaju na izbijanje zaraze “nepotrebno” jer će izazvati paniku.

‘The Post” je objavio tri snimka, a koji datiraju od kraja oktobra do početka novembra.

Iako se čini da nestanak Ane Volš nije povezan sa njenim radom kao menadžer njujorške firme za nekretnine “Tishman Speyer”, stanovnici luksuzne zgrade kažu da se ponašala “čudno” nakon što je suočena sa epidemijom.

Uprava zgrade primila je vijest od zvaničnika grada Vašingtona koji je nazvao stanare i poslao im mejlove, navodeći da je jedan stanovnik obolio od legionarske bolesti nakon što je često posjećivao “velnes apartman” u zgradi u kojem ima zatvoreni bazen sa zagrijanom vodom, bazen sa hladnom vodom i hidromasažna kada.

Voda u hidromasažnoj kadi bila je pozitivna na bakteriju legionele i to krajem oktobra. “Tishman Speyer” je tek 15. novembra otkrio rezultate nakon što je drugi korisnik “velnes apartmana” hospitalizovan.

Potom je Udruženje stanara objavilo masovnu poruku rekavši da se saznalo da je “jedan pojedinac hospitalizovan zbog potvrđenog slučaja legionarske bolesti” i da “ljekari sumnjaju da je “velnes apartman” izvor infekcije. Oni su zamolili rukovodstvo da odmah zatvori spomenuti apartman radi testiranja i čišćenja te da obavijesti druge stanare, prenosi Blic.

Stanari su se međusobno organizovali da postavljaju letke centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji upozoravaju komšije na njihovu izloženost bakterijama koje izazivaju ovu bolest. To je dovelo do sukoba sa Anom Volš.

– Oni su bačeni – čuje se kako govori Ana o plakatima 26. oktobra.

Snimak možete poslušati ovdje

– Ministarstvo zdravlja je dalo preporuke da se građanima dostavi informativni list. Oni to ne zahtijevaju. Dakle, nećemo to stavljati po celoj zgradi jer je jednostavno nepotrebno – rekla je Ana.

Stanar je potom Anu upitao zašto je to nepotrebno.

– Nepotrebno je. To je preporuka, a ne zahtjev. To nije obavezna stvar – odgovorila je Ana.

Istog dana, Ana je snimljena kako govori da će leci izazvati paniku među stanovnicima.

Svakako možete objaviti sve što ima veze sa sastancima udruženja stanara ili bilo koju drugu informaciju koja se odnosi na to. Zajednica u panici možda nije nešto što bismo željeli – rekla je ona.

– Svakako možete objaviti sve što ima veze sa sastancima udruženja stanara ili bilo koju drugu informaciju koja se odnosi na to. Zajednica u panici možda nije nešto što bismo željeli – rekla je ona.

Istog dana, pravo zgrade da ima vodene objekte otvorene za stanovnike je suspendovano nakon pregleda inspekcije zdravstvenog odjeljenja.

Zvanični dokument su potpisali Ana Volš i inspektor koji je napisao da su alge pronađene unutar bazena na krovu i da zgrada nije odmah prijavila poznatu bolest i da je trebalo da podijeli informacije stanarima.

Papirni trag ne daje razlog da se vjeruje da su ili “Tishman Speyer” ili Ana Volš znali za zarazu krajem oktobra. Džulija Rouz, epidemiolog iz vlade Vašingtona, napisala je u mejlu osoblju zgrade 13. maja da je jedan stanar pozitivan na legionelu i da je tokom perioda izloženosti često posjećivao “velnes centar”. Rouz je pozvala zgradu da sprovede dubinsko čišćenje, da obavijesti stanare o njihovoj mogućnosti zaraze i da rutinski uzorkuje vodu za testiranje. U naknadnom mejlu upućenom upravi zgrade od 31. maja naglašava se da će 1 od 10 ljudi sa legionarskom bolešću umrijeti, te poziva na akciju.

Epidemiolozi su dali rukovodstvu zgrade radnje koje bi mogli da preuzmu kako bi zaštitili stanare i omogućili im da potraže medicinsku njegu. Uprava je odbila sve preporuke i posmatrala kako se stanari razboljevaju, piše “The Post”.

Šta legionarska bolest?

Prema pisanju “The Post”, leginonarska bolest je rijetka i potencijalno smrtonosna zaraza uzrokovana bakterijom legionele koja uspijeva u vodi da preživi između 25 i 45 stepeni Celzijusa.

Prema navodima, prenosi se u slabo održavanim vrućim kadama, fontanama i krovnim rashladnim tornjevima i može izazvati upalu pluća opasnu po život. Ista bakerija izaziva manje tešku bolest nalik na grip i naziva se Pontijak groznica.

Ekskluziva.ba