Početna Vijesti DA LI BRAJAN VOLŠ MOŽE BITI OSUĐEN AKO SE TIJELO NJEGOVE ŽENE...

DA LI BRAJAN VOLŠ MOŽE BITI OSUĐEN AKO SE TIJELO NJEGOVE ŽENE NE PRONAĐE? Evo šta kaže američki zakon na to!

Brajan Volš (47), suprug nestale Ane, optužen je pred sudom da je obmanuo istražitelje koji tragaju za majkom troje djece koja je nestala 1. januara ujutru.

CNN nezvanično navodi da su istražitelji tokom istrage otkrili da je Volš u svojoj internet evidenciji imao upite za pretragu “kako da se odloži tijelo žene od 52 kilograma” i “kako raskomadati tijelo”.

To su za CNN potvrdila dva izvora iz istrage. Istraga zbog novih informacija, kako navode izvori iz istrage za CNN, sada ide u smjeru da je Ana Volš ubijena.

Sud je takođe saopštio da je u podrumu kuće pronađen oštećeni krvavi nož, a na suđenju je izrečeno da snimak nadzornih kamera iz prodavnice pokazuje da je kupio opremu i sredstva za čišćenje u vrijednosti od 450 dolara, navode američki mediji i novinari.

Nakon ovih navoda, mnogi su u pitanje doveli Brajanovu nevinost. Poslije njegovog izlaska na sud, istražitelji su u zaštitnim odjelima i policajci sa psima tragačima pretražili deponiju Njuberi u Pibodiju.

Međutim, Anino tijelo još uvijek nije pronađeno.

“Nema tijela, nema djela” stara je i česta ulična izreka, koja kroz rimu objašnjava da ako neko počini ubistvo, a dobro sakrije tijelo tako da policija ne može da ga nađe, ne mogu ni da optuže za djelo.

Da li je zaista tako u zakonu Amerike?

Kako se navodi na Vikipediji, moguće je osuditi nekoga za ubistvo bez dokaza o tijelu navodne žrtve.

Međutim, ovakve slučajeve je istorijski bilo teško dokazati, što je često primoralo tužilaštvo da se oslanja na posredne dokaze, a u Engleskoj je vijekovima postojalo pogrešno mišljenje da u odsustvu tijela ubici ne može da se sudi za ubistvo, piše espreso.

Ipak, razvoj forenzičke nauke u posljednjih nekoliko decenija učinio je vjerovatnijim da se osuda za ubistvo može dobiti čak i ako tijelo nije pronađeno.

Ana Volšfoto: Instagram/anawalshe

Podsjetimo, kako prenosi CNN, tužilac Lin Beland danas je pred sudom dovela u sumnje izjave Brajana Volša policiji o njegovom kretanju nakon nestanka Ane Volš.

Volš je policiji rekao da je svoju ženu posljednji put video u njihovoj kući u Кohasetu rano 1. januara kada je taksijem krenula na aerodrom da bi odletjela u Vašington na posao. Takođe je rekao vlastima da je 1. januara otišao u prodavnicu, 55 kilometara vožnje od Кohaseta, a sljedećeg dana odveo svoje dijete po sladoled.

Policijska istraga, međutim, otkrila je da nije bilo vožnje Uberom ili Liftom na Novu godinu i da Ana Volš nije stigla na let ili u Vašington, a njen mobilni telefon je lociran u njenoj kući kasnije tokom dana, rekla je Beland.

Istražitelji su zatim pregledali snimak video nadzora iz prodavnice gde je Volš navodno otišao 1. januara, međutim, nisu ga primjetili iako je takve tvrdnje iznio pod zakletvom. Na snimku iz druge prodavnice, štaviše, vidi se da je 2. januara kupio za 450 dolara sredstava za čišćenje, krpe, kantu i cerade.

foto: Printscreen / Tviter / MariSalazarTV

– Policija je dobila nalog za pretres i pronašla krv i oštećen krvav nož u podrumu njihove kuće. Ove različite izjave izazvale su kašnjenje u istrazi do te mjere da je imao vremena da očisti dokaze ili ukloni dokaze – rekla je tužiteljka Lin Beland.

Volš je inače na uslovnoj slobodi zbog odvojenog federalnog slučaja prevare i zato je dužan da zatraži dozvolu za napuštanje svog doma.

– Njegov odlazak u prodavnicu, gdje je sve vrijeme nosio hiruršku masku i rukavice i platio u gotovini, bilo je u vrijeme kada mu je bilo određeno da pokupi svoju djecu iz škole koja tog dana nije bila otvorena – rekla je Beland.

Volš se izjasnilo da nije kriv. Na sudu se pojavio u sivoj košulji dugih rukava i samo kratko je govorio da je razumio optužbu.

Njegov branilac Trejsi Majner rekla je da je poslodavac Ane Volš prijavio njen nestanak jer ih je Brajan prvo nazvao da pita gdje se ona nalazi. Advokat je takođe naveo da je Volš više razgovorao sa policijom i pristao na pretres njegove imovine.

– Bio je nevjerovatno kooperativan – rekla je Majner.

Sudija je odredio kauciju od 500.000 dolara u gotovini i zakazao sljedeće ročište za 9. februar.

BONUS VIDEO:

novi.ba