Početna Vijesti Otkriveno ko je vlasnik Fristajlera: Splav ranije bio poznat po nasilju i...

Otkriveno ko je vlasnik Fristajlera: Splav ranije bio poznat po nasilju i kriminalu, Veljini vojnici čuvali lokal

O dočeku Nove godine na popularnom beogradskom splavu “Fristajleru” se i dalje govori u javnosti. Srećom, tragedija je izbegnuta i niko od gostiju i zaposlenih nije nastradao ili zadobio teže povrede. Splav i dalje tone, narod se skuplja ispred i fotografiše “kultni” lokal, a “Fristajler” je poznat i po lošim stvarima zbog kojih je u više navrata punio stupce crne hronike domaćih i regionalnih medija.

Nešto prije 19 časova večeras su uhapšene tri osobe zbog incidenta na splavu tokom dočeka Nove godine. Uhapšeni su direktor, vlasnik i menadžer splava. Vlasnik splava “Fristajler” je uhapšeni grčki državljanin Markos Ljapis (51), menadžer je Darko Veljović (46) a direktor splava je Marko Radulović (41). Vlasnik Markos Ljapis je splav osnovao tokom ljeta 2001. godine sa svojim bratom. Prema njegovom osnivačkom tekstu sa sajta splava, imao je viziju da u prijestonicu Srbije donese grčki stil noćnog života. Splav je za 22 godine rada i postojanja postao “kultno” mjesto za izlaske i jedan od simbola beogradskog noćnog života.

Historija splava “Fristajler”

Kada je Veljko Belivuk uhapšen sa Markom Miljkovićem i ostalim članovima klana 4. februara 2021. godine, tada je policija istraživala splav zbog saznanja da je on jedno od mjesta na kojima se prodavala dr.ga preko ovog klana. Ronioci MUP-a su 24. februara 2021. godine istraživali splav “Fristajler” i “Hot Mess” koji se nalazi odmah pored. Bio je zabranjen pristup donjem dijelu keja jer je policija sa dugim cijevima pretraživala splav zbog toga što su pripadnici klana Veljka Belivuka obezbjeđivali ovaj lokal.

Tokom suđenja klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koje je počelo tokom jeseni 2022. godine, Marko Miljković je u nizu ispitivanja svjedoka-saradnika Srđana Lalića pitao u kojim klubovima se prodavala dr.ga. Tada je Lalić spomenuo nekoliko klubova, a jedan od njih je i “Fristajler”.

Pucnjava i požar na splavu u razmaku od četiri godine

Prije toga, tačnije krajem februara 2017. godine, nepoznate osobe su čamcem došle do splava “Fristajler” i zapalile ga. Skoro cijeli splav je tada izgorio, ali je ubrzo obnovljen. Godine 2013. je došlo i do pucnjave kada su ranjene tri osobe. Od tri ranjene, dvije osobe su pripadnici obezbjeđenja i oni su tada bili dobro poznati policiji od ranije.

Radi se o Radetu Petroviću i Darku Ristiću Medi. Rade Petrović je bio jedan od vođa protjerane grupe sa juga zvana “Partizanovci”, dok je “Meda” dospio u javnost kada je sa Veljkom Belivukom i pokojnim Aleksandrom Stankovićem poznatijim kao “Sale Mutavi” napao tadašnjeg direktora FK Partizan, Miloša Vazuru na stadionu Partizana u proljeće 2016. godine.

Izvor: Mondo.rs