Početna Vijesti Dr. Sebija Izetbegović odlazi sa čela KCUS-a? Već iznijela stvari iz kabineta…...

Dr. Sebija Izetbegović odlazi sa čela KCUS-a? Već iznijela stvari iz kabineta… Šuška se i ko bi je mogao zamijeniti

Jedan od sugovornika objašnjava šta se zapravo, prema njegovom mišljenju, dešava: Direktorici je jasno da neće više moći biti na ovoj poziciji i sama napušta KCUS, da je ne bi smijenili. Zato se odlučila na godišnji, kako bi na toj poziciji ostavila svog čovjeka

Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) dr. Sebija Izetbegović nakon godišnjeg odmora, od srijede, 4. januara, neće se više vraćati na poziciju. Ovo je za Interview.ba potvrdilo nekoliko sugovornika sa KCUS-a.

– Prema mojim informacijama, ona je posljednjeg radnog dana iznijela svoje stvari iz kabineta – kaže jedan od sugovornika.

Blizak suradnik

Na ovoj poziciji, kako nalažu pravila, dok je na godišnjem direktoricu prema njenom naređenju mijenja član njenog kabineta, dr. Alen Džubur, šef internističke discipline.

Inače, dr. Alen Džubur brat je dr. Amele Džubur Alić, koja je bila članica ad hoc komisije, formirane da na Medicinskom fakultetu „pronađe“ dokumentaciju o akademskoj karijeri dr. Sebije Izetbegović.

Izvori Interview.ba ističu da nije nimalo čudno što je dr. Izetbegović, dok je na godišnjem, a vjerovatno i nakon toga, KCUS ostavila na brigu dr. Alenu Džuburu. Radi se o, dodaju naši izvori, vrlo bliskom suradniku, koji ju je nerijetko podržavao u njenim odlukama.

Inače, kako dodaju, dr. Džubur je ovih dana tokom praznika neprekidno u kabinetu generalne direktorice. Navodno se upoznaje sa finansijama, pravnim odlukama i ostalim poslovima koji ga tek čekaju.

Jedan od sugovornika objašnjava šta se zapravo, prema njegovom mišljenju, dešava.

– Direktorici je jasno da neće više moći biti na ovoj poziciji i sama napušta KCUS, da je ne bi smijenili. Zato se odlučila na godišnji, kako bi na toj poziciji ostavila svog čovjeka – ističe.

Šta je zadatak UO?

Dodaje da će Izebegović najvjerovatnije podnijeti ostavku. A onda na red stupa Upravni odbor KCUS-a.

Inače, UO KCUS-a, kojeg postavlja Vlada Federacije BiH ima 11 članova – 3 uposlenika KCUS-a, 2 predstavnika Vlade Federacije, te još 6 iz Sarajevskog (2), te po jednog iz Zeničko dobojskog, Srednje bosanskog, BPK i Unsko sanskog kantona.

– Ako Izetbegović da ostavku, mora je usvojiti Upravni odbor KCUS-a- UO zatim odmah imenuje vršitelja dužnosti generalnog direktora. Obzirom da je riječ o Upravnom odboru, koji je također napravljen uglavnom po volji i željama dr. Izetbegović, lako je pretpostaviti da će oni bez problema prihvatiti da dr. Alen Džubur bude v.d. – objašnjava izvor.

Da li to u konačnici znači da bi dr. Džubur mogao postati i generalni direktor?

– Teoretski je moguće. Generalni direktor mora biti iz redova uposlenika. V.d. generalnog direktora može biti najviše šest mjeseci. Ali, to znači također i da se konkurs može raspisati već sutra, prekosutra. I da bi u ovakvoj konstelaciji odnosa dr. Džubur mogao biti izabran za novog generalnog direktora KCUS-a.

Nova režija dr. Izetbegović

Inače, ovim UO predsjedava Jasmin Kapetanović, suprug dobre prijateljice Sebije Izetbegović Dine. Bračni par Kapetanović vlasnici su apoteka „Dina“, gdje su se godinama slali pacijenti KCUS-a po medicinski materijal, a troškove je refundirao Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

– Sve je ovo nova režija koju pokušava Sebija Izetbegović. Da ubrza procese i sebe ostavi kao sivu eminenciju KCUS-a. Da UO brzo raspiše konkurs. Imenuje dr. Džubura. I da se nastavi ovako kako je do sada – zaključuje sugovornik Interview.ba.

Požuri polako

Hoće li se želje i namjere dr. Izetbegović i uskog kruga oko nje ostvariti? Ili će, kako saznajemo, brod koji je vodila do jučer, polako napuštati njeni bliski prijatelji u suradnici?

Odgovor će se znati narednih dana. Pitanje je šta će uraditi Upravni odbor. Hoće li požuriti dok se ne formirat nova vlast i instalirati suradnika Sebije Izetbegović? Odgovor nije teško dati. No, pitanje je šta će biti poslije.

Kako saznaje Interview.ba, procedura smjene i imenovanja nisu komplicirane. Hoće li dr. Džubur preživjeti i novu vlast?

(DEPO PORTAL/ad)