Početna Vijesti Bivši pripadnik Armije R BiH, dobitnik “Zlatnog ljiljana”, počinio samou.istvo

Bivši pripadnik Armije R BiH, dobitnik “Zlatnog ljiljana”, počinio samou.istvo

Uviđaj su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije i mrtvozornik, koji su potvrdili identitet, te da svi tragovi ukazuju da se radi o samou.istvu počinjenom iz vatrenog oružja.

Bivši pripadnik AR BiH i dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Muriz Hadžiahmetović iz Goražda sinoć je izvršio samou.istvo. Vijest o tragediji koja je obilježila prvi dan nove godine potvrdili su za “Avaz” u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde.

– Dežurnoj službi Policijske stanice Goražde u 20.25 sati prijavljen je nestanak jedne osobe inicijala H.M., koji je oko 16 sati napustio adresu stanovanja i uputio se u nepoznatom pravcu sa svojim putničkim motornim vozilom. Obavještene su sve patrole na terenu i oko 22.45 sati jedna od patrola obavijestila je da je u ulici 22. maj u blizini kampa Moto – kluba Goražde pronađeno beživotno tijelo – kazao je za “Avaz” Mirsad Kamenica, šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku MUP-a BPK Goražde.

Uhapšen u akciji SIPA-e

Uviđaj su obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije i mrtvozornik, koji su potvrdili identitet, te da svi tragovi ukazuju da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja.

Hadžiahmetović je jedan od šestorice bivših pripadnika ARBiH iz Goražda koji su uhapšeni u akciji SIPA-e provedenoj na području Goražda i Sarajeva 13. decembra prošle godine. Uhapšeni su zbog sumnje da su počinili ratni zločin, ali su odmah nakon hapšenja pušteni na slobodu.

Novi val nezadovoljstva

Vijest o ovoj tragediji izazvala je novi val nezadovoljstva demobiliziranih branitelja zbog činjenice da su pravosudnom progonu izložene stotine njih, dok istovremeno niko od pripadnika VRS nije osuđen zbog ratnih zločina nad stanovnicima grada koji je tokom cijelog rata bio pod opsadom.

Povodom njegove smrti Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja organizirat će komemoraciju u Maloj sali Centra za kulturu u 13 sati.

avaz.ba