Početna Vijesti ŠPANCI UPALI U RESTORAN I REKLI “LUKA, ZNAMO DA SI TI” Ovako...

ŠPANCI UPALI U RESTORAN I REKLI “LUKA, ZNAMO DA SI TI” Ovako je Bojović uhapšen u Španiji! Ostala misterija kome je poslao poljubac

Španska policija je pre 10 godina upala u restoran u Valensiji i lisice na ruke stavila Luki Bojoviću, za kog se tada tvrdilo da je novi vođa “zemunskog klana”.

Pre nekoliko dana, podsetimo, Španske vlasti obavestile su našu državu da su se stekli uslovi da Luka Bojović bude izručen Srbiji. To bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da se realizuje do 15. novembra…

Inače, specijalci su 2012. godine u Valensiji prišli za Bojovićev sto i oslovili ga po imenu. Na pomen pravog identitieta, kako su svedočili kasnije, Bojović se trgao i izgovorio nešto na srpskom jeziku, ali policajci nisu razumeli šta je rekao.

– Bilo nas je devet i u prvom trenutku, kada smo im tražili da pokažu lične karte bili su poprilično mirni. Luka nam je pokazao jedan litvanski pasoš, a ja sam mu rekao: “Luka, znamo da si to ti”. Trgao se na pomen svog imena, rekao je nešto, verovatno na srpskom – ispričao je jedan od španskih operativaca kasnije.

Bojovića Srbija ne potražuje ni zbog jednog krivičnog dela i on je, što se naše države tiče, slobodan čovek.

Zaposleni u restoranu ispričali su da je Bojović često bio njihov gost i da je akcija hapšenja protekla bez incidenata.

– Nakon ručka pojeli su voće i kada sam se spremao da im otvorim bocu vina,

ušla je specijalna policija. Bilo ih je mnogo i svi su bili pod punom opremom – ispričao je konobar.

POLJUBAC U KAMERU

Sa lisicama na rukama, dok su ga toga dana sprovodili u službeni automobil koji je stajao ispred restorana, Bojović je poslao poljubac u policijsku kameru, koja je snimala spektakularnu akciju hapšenja. Kome je Bojović te večeri poslao poljbac, ostala je misterija do danas, iako su mnogi tvrdili da je bio upućen njegovoj supruzi Barbari.

Mesecima posle hapšenja Bojović je dobijao pisma podrške od obožavateljki širom Španije.

Bojović je optužen u Španiji i protiv njega je pokrenut sudski postupak za pripadanje zločinačkoj kriminalnoj organizaciji, držanje oružja, ali i ubistvo Milana Jurišića Jureta, čiji su ostaci, odnosno delovi skeleta, pronađeni u reci Manzares. Iako se sumnjičio za njegovo brutalno ubistvo, komadanje i mlevenje u mašini, a potom i pravljenje gulaša od delova tela, Bojović je na kraju oslobođen za ovaj jezivi zločin, za koji nije bilo dovoljno dokaza.

Na suđenu koje mu je u Madridu počelo 2014, na pitanje sudije da li je počinio ubistvo Jurišića, Bojović je navodno kratko odgovorio: “Tako mi Boga, naravno ne”.

Osuđen je na 18 godina zatvora zbog oružja i do sada je odslužio punih 10 godina.

Ubijeni bliski ljudi

Likvidacije, spaljivanja i komadanje

Među ljudima bliskim Luki Bojoviću, bili su i Rade Rakonjac, koji je ubijen u aprilu 2014. Inače, Rade Rakonjac, Dragoslav Miloradović i Filip Korać nosili su kovčeg na sahrani Bojovićevog brata Nikole.

– Sa Lukom su navodno bili bliski Cvetko Simić i Ilija Novović, koji su ubijeni 2009. Simićevi ostaci pronađeni su u jezeru Jarun kod Zagreba, a Novovoićevo spaljeno telo u džipu u blizini Beograda – podseća sagovornik Kurira.

Među nastradalima je, kako dodaje, i Siniša Milić zvani Boske, koji je bio blizak Filipu Koraću. Njegov automobil je eksplodirao u junu 2018. na Autokomandi.

Istovremenu, u Srbiji je na osnovu iskaza “zemunca” Sretka Kalinića protiv njega pokrenut postupak zbog sumnje da je formirao novi “zemunski klan” i kao osvetnik ubistva Željka Ražnatovića Arkana učestvovao u likvidacijama Branka Jeftovića Jorge i pokušaje ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Pravosnažno je oslobođen optužbi jer za te navode, po oceni suda, nije bilo dovoljno dokaza.

NOVI ZEMUNSKI KLAN

– Međutim, dok je Bojović u Španiji, a potom i u Srbiji, može se reći, dobijao pravne bitke doživljavao je mnogo veće poraze. Jedan za drugim ubijeni su njemu najbliži ljudi, pre svega brat Nikola Bojović koji se nije dovodio u vezu sa podzemljem i kriminalom, zatim kum, advokat i brojni drugi ljudi u koje je imao poverenja – podseća sagovornik Kurira.

Rodeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je u ulici Carice Milice 29. aprila 2013. godine. Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo je Slobodana Šaranovića da je organizovao kriminalnu grupu koja je Nikolu Bojovića ubila u znak osvete njegovom bratu, kog je Šaranović smatrao krivcem za ubistvo svog rođenog brata. Slobodan Šaranović nije dočekao kraj suđenja, jer je ubijen u Budvi, a pred sudom u Srbiji pravosnažno su osuđeni Miloš Delibašić i Ratko Koljenšić na po30 godina zatvora, dok je Saša Cvetanović koji je označen kao direktni izvršilac kažnjen sa 35 godina zatvora.

Inače, Cvetanović je tokom suđenja tražio zaštitu za brata, ali je njegov rođeni brat Jugoslav Cvetanović u međuvremenu ubijen u Vranju.

Sukob ne prestaje

Korać i Votka na meti Belivuka

Među preživelim prijateljima Luke Bojovića, kako otkriva izvor Kurira su Veljko Banović zvani Votka i Filip Korać koji su bili meta uhapšenog klana na čijem je čelu bio Veljko Belivuk. Dokaz toga su poruke “Korać pi..a” izrezane na telu mrtvog Gorana Veličkovića, kog su ubili u Ritopeku, ali i presretnuta “skaj” komunikacija iz koje proizilazi da su pokušavali da mu uđu u trag. – U jednom presretnutom razgovoru preko tajne aplikacije skaj Belivuk saradnicima kaže da mora da uzme odmor od klanja, i da će ga prekinuti samo ako se “pojavi Votka” – podseća sagovornik Kurira. Inače, Banović je poslednji put u Srbiji viđen na sahrani Dragoslava Miloradovića.

Najveći udarac posle ubistva rođenog brata, Bojović je navodno doživeo kada je u maju 2018. na Karaburmi ubijen njegov najbolji prijatelj i kum Dragoslav Miloradović Gale.

 

Kurir.rs/Ekipa Kurira