Početna Vijesti Poruka sudije Perića porodici Memić: Nemojte gubiti nadu, vaša borba za istinu...

Poruka sudije Perića porodici Memić: Nemojte gubiti nadu, vaša borba za istinu nije samo vaša

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić obratio se porodici Memić pri završetku današnjeg izricanja prvostepene oslobađajuće presude u slučaju “Dženan Memić”.

Dženanov otac Muriz i njegova sestra Arijana su već pri početku Perićevog obraćanja njima, nezadovoljni presudom, napustili sudnicu. Arijana se pri napuštanju sudnice obratila Periću sljedećim riječima:
“Ima jedan pravedni sudija i pred njega ćemo i Vi i mi. Bogom se kunemo da neće ostati na ovom. Bit će pravde za Dženana. Niste pravedni i časni. Sram vas bilo”.

Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, ostao je do kraja izricanja presude te je Perić odlučio da pročita poruku za Memiće.

“Vjerujem da je ovo za vas težak i stresan postupak. Nemojte gubiti nadu. Vaša borba za istinu i pravdu nije samo vaša. Nikada više nisu potrebnije bile sigurnost i vladavina pravde i prava. Nemojte dozvoliti da se nesrećom manipuliše i čini mi se da se to ponekad radi. Iz tragedije Memića ne bi trebale nastajati druge nesreće. Bilo je dosta nekorektnog medijskog izvještavanja kojim se namjerno ili nesvjesno kompromitovao sud i oštećeni. Sve to obeshrabruje sud”, poručio je sudija Perić.

Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner ilidžanskog hotela “Crystal” Muamer Ožegović oslobođeni su optužbe da su kao organizovana kriminalna grupa prikrivali dokaze o uzrocima smrti Memića 8. februara 2016. u ilidžanskoj Velikoj aleji. Ramić je bila sa Dženanom u kobnoj noći. Tužioci u ovom predmetu su Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara, a suđenje je trajalo nešto duže od godinu dana.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije ove godine pokrenulo istragu protiv nekoliko osoba za krivično djelo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela. Istraga se vodi protiv bivše glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Dalide Burzić, Merisa Ćate koji je bio postupajući kantonalni tužioc u predmetu “Memić”, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića te više NN osoba.

Memići i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget tvrde da Alisa Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić koja je suspendovana s pozicije sutkinje Suda Bosne i Hercegovine nakon što je protiv nje pokrenuta istraga. Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ranije presude

Uvjereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada opozicionog SDP-a Segmedina Srna.
Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. jula prošle godine donio oslobađajuću presudu.

klix.ba