Početna Vijesti Zatvoren dom za stare u Peći na Kosovu: Nakon snimka starice inspekcija...

Zatvoren dom za stare u Peći na Kosovu: Nakon snimka starice inspekcija stavila katanac

Domu za stara lica u Peći “Orenda” oduzeta je licenca poslije objavljivanja snimka fizičkog napada na staricu prije nekoliko dana.

– Nakon objavljivanja snimka fizičkog napada na stariju ženu u domu “Orenda” u Peći inspekcija socijalne službe je odmah izvršila uviđaj i intervjuisala osoblje centra i svjedoke slučaja – navodi se u saopštenju ministarstva finansija.

Zapisnik inspekcijskog nadzora je danas dostavljen Komisiji za licenciranje koja je održala hitnu sjednicu na kojoj je donijeta odluka o oduzimanju licence za pružanje socijalnih usluga domu “Orenda”.

Odlukom Komisije dom za stare je dužan da o odluci obavijesti porodice korisnika u roku od 24 časa, a do 7. novembra da ugasi djelatnost pružanja socijalnih usluga.

Minira Nura, podsjetimo, bila je žrtva brutalnog i nehumanog napada u domu za stare, a u središtu skandala bila je medicinska sestra Aurona Pelaj koja ju je držala za ruke i udarila.

Radnice u Domu za stare u Peći, podsjetimo, uhapšene su zbog sumnje da su izvršile fizičko nasilje nad starijom ženom, a snimak na kome se vidi kako uz osmijehe tuku baku izazvao je oštre reakcije širom regiona.

Miniru, koja inače boluje od Alchajmera, kćerka je odvela iz doma za stare u kom je doživjela nasilje.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)