Početna Sport U borbi godine Habibov pulen postao svjetski prvak

U borbi godine Habibov pulen postao svjetski prvak

Dagestanac Islam Makhachev ušao je u ovaj meč kao favorit, a tu ulogu je i opravdao

Posljednjih nekoliko mjeseci nestrpljivo smo iščekivali borbu Charlesa Oliveira i Islama Makhacheva. Dvojica najboljih u lakoj kategoriji večeras su se napokon obračunali u kavezu. Dagestanac Islam Makhachev ušao je u ovaj meč kao favorit, a tu ulogu je i opravdao. Khabibov nasljednik upisao je 11. pobjedu u nizu, a time je ujedno prekinuo Oliveirin niz od 11 uzastopnih pobjeda.

Odličan meč
Odmah je Oliveira dao do znanja da neće previše respektirati Makhacheva i borit će se u svom uobičajenom stilu. Zauzeo je Oliveira sredinu kaveza, ali nakon samo 30 sekundi, Makhachev ga je srušio i upustio se u opasnu igru s Oliveirom koji je majstor partera. Oliveira je pogađao laktovima iz donje pozicije, ali Makhachev je bio dominantniji u gornjoj poziciji. Uspio se Oliveira ustati dvije minute nakon početka borbe, dok je Makhachev pokušavao proći gard. Vrlo brzo Islam je džudaškim bacanjem vratio Oliveiru u parter i ponovno je zauzeo gornju poziciju u zatvorenom gardu.

Islam je dovukao Oliveiru do ograde kaveza i svog ugla gdje je mogao slušati savjete Khabiba Nurmagomedova i ostalih članova svog kuta. Povremeno bi Islam zadavao udarce lijevom rukom, ali nije radio konkretniju štetu. Rutinski je kontrolirao Oliveiru iz gornje pozicije, a udarce je bacao u u mjeri dovoljnoj da ih sudija ne vrati u stojku. Oliveira je sedam sekundi prije kraja borbe bacio ‘‘upkick‘‘ koji je mogao puno opasnije završiti po Islama, ali nije ga Brazilac uspio čisto pogoditi.

Nije se Islam htio previše upuštati u lude razmjene u stojci i brzo je krenuo po rušenje u drugoj rundi. Borci su završili u klinču, a Oliveira je bio blizu rušenja, no ne dovoljno blizu da sruši Islama koji ga je potom pritisnuo uz ogradu kaveza. Islam je lijepo parirao i u stojci. Dobro je kontrolirao distancu, a Oliveirine napade lijepo je eskivirao. Dvije minute prije kraja runde Makhachev je desnim krošeom bacio Oliveiru na pod, a brzo je uočio priliku za ‘‘arm triangle‘‘ gušenje. Kada Islam Makhachev zaključa to gušenje, tu izlaza više nema. Vrlo brzo Oliveira je tapkao, a UFC-ova laka kategorija dobila je novog prvaka.

Plan Khabibovog pokojnog oca Abdulmanapa je ostvaren! Islam Makhachev preuzeo je tron koji je do prije dvije godine držao njegov veliki prijatelj Khabib Nurmagomedov. Najavljivao je Khabib mjesecima unazad da će njihove sambo vještine nadjačati Oliveirin BJJ (brazilski jiu-jitsu). Tako je uistinu i bilo, a Khabib Nurmagomedov očito je znao o čemu priča.

UFC 280 – rezultati
Glavni dio priredbe:

Charles Oliveira vs. Islam Makhachev

Aljamain Sterling def. T.J. Dillashaw via TKO – R2, 3:44

Sean O’Malley def. Petr Yan via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Beneil Dariush def. Mateusz Gamrot via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x2, 29-28)

Manon Fiorot def. Katlyn Chookagian via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Preliminarni dio priredbe:

Belal Muhammad def. Sean Brady via TKO – R2, 4:47

Caio Borralho def. Makhmud Muradov via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x2, 29-28)

Nikita Krylov def. Volkan Oezdemir via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 29-28 x2)

Abubakar Nurmagomedov def. Gadzhi Omargadzhiev via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x2, 30-27)

Armen Petrosyan def. AJ Dobson via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3)

Muhammad Mokaev def. Malcolm Gordon via submission (armbar) – R3, 4:26

Karol Rosa def. Lina Lansberg via većinskom odlukom sudaca (29-27 x2, 28-28).

avaz.ba