Početna Vijesti Savjeti za hranjenje dvogodišnjaka

Savjeti za hranjenje dvogodišnjaka

Savjeti za hranjenje dvogodišnjaka | Ekskluziva.ba

Hranjenje dvogodišnjaka sada postaje neovisnije jer u ovo vrijeme kreće njegova želja za vlastitim odabirom hrane i samostalnim hranjenjem.

Pomozite svom malom djetetu da dobro jede nudeći mu zdravu hranu uključujući mliječne proizvode, žitarice obogaćene željezom, cjelovite žitarice, voće, povrće i proteine. Ograničite dodane šećere i pripazite na opasnost od gušenja.

U redu je dati svom malom djetetu vegansku ili vegetarijansku prehranu sve dok se pobrinete da uključite dovoljno esencijalnih nutrijenata.

Prehrana dvogodišnjaka

Mlijeko s niskim udjelom masnoće – u redu je prijeći na mlijeko s niskim udjelom masnoće ili nemasnim mlijekom kada dijete navrši 2 godine. Predlažemo da ipak razgovarajte sa pedijatrom prije nego napravite prelaz.

Mliječni proizvodi kao sir narezan na kockice, ribani sir, nemasni jogurt, svježi sir, puding.

Žitarice obogaćene željezom (zob, ječam, pšenica, miješane žitarice).

Kruh i krekeri od cjelovitog zrna pšenice, komadići peciva, tjestenina, riža.

Voće može biti narezano svježe ili konzervirano a suho voće, namočeno dok ne omekša kako bi se spriječilo gušenje (jabuke, marelice, breskve, kruške, datulje, suhe šljive bez koštica)

Povrće neka bude dobro kuhano i narezano na male komadiće.

Proteini (jaja, grah, tanko namazan maslac, komadići mesa, perad, riba bez kostiju ili tofu).

Kombinirana hrana poput makarona sa sirom, složenci.

Koliko dnevno?

2 šalice mlijeka, ili 2 šalice jogurta, ili do 50 grama sira

90 grama žitarica, najmanje pola cjelovitih žitarica : jedna kriška kruha, 1 šalica žitarica gotovih za jelo ili 1/2 šalice kuhane riže, kuhane tjestenine od cjelovitog zrna pšenice ili kuhane zobene kaše

1 šalica voća narezanog na vrlo male komadiće (svježeg, smrznutog, konzerviranog ili osušenog).

1 šalica povrća (razne vrste narezane na male komadiće i dobro kuhane).

50 grama proteina (1/4 šalice kuhanog suhog graha ili graška, jedno jaje, 30 grama mesa, peradi ili ribe)

Savjeti za hranjenje dvogodišnjaka

U ovoj dobi djeca mogu imati čvrsto mišljenje o hrani. Dopustite svom djetetu da odluči što će jesti, a vi mu osigurajte ravnotežu, granice i poticaj da donosi zdrave odluke.

Neki stručnjaci tvrde da malom djetetu ne smijete davati jaja, ribu ili proizvode od kikirikija jer bi dijete moglo razviti alergiju na hranu. Ova tvrdnja nije poduprta dokazima. Međutim razgovarajte s djetetovim liječnikom ako ste u obitelji imali alergije na hranu.

Unos dodanog šećera kod male djece ne smije biti veći od 10 posto njihovih ukupnih dnevnih kalorija. Imajte na umu da se ovi šećeri i sirupi uvlače u uobičajenu hranu koju mala djeca vole kao i kod aromatiziranih pića. Provjerite oznaku s nutritivnim vrijednostima na pakiranoj hrani i pokušajte se kloniti hrane koja sadrži 1 gram ili više “dodanih šećera”.

Gušenje je i dalje opasnost.

(Bebe.hr)