Početna Showbiz DOKTOR MI JE REKAO “IMAŠ 36 GODINA, ALI JE TVOJE TIJELO STARO...

DOKTOR MI JE REKAO “IMAŠ 36 GODINA, ALI JE TVOJE TIJELO STARO 75”: Jelena Tomašević o bolesti – Ima dana kada me sve boli

Jelena Tomašević već godinama se bori sa autoimunom bolešću – lupusom.

Jelena Tomašević sada ima 53 godine, a bolest joj je otkrivena kada je imala 36. U to vreme, porodica Tomašević živela je u Španiji, ali je ubrzo usledilo preseljenje u Grčku.

Lupus je autoimuna bolest u kojoj imunski sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To rezultuje simptomima kao što su zapaljenje, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Prve simptome, Jelena je osetila mesec dana nakon što je rodila četvrto dete.

“Primetila sam mesec dana nakon četvrtog porođaja da mi otiče jedan prst, pa sutradan drugi. Obratili smo se lekarima koji su uradili sve potrebne analize i otkrili su da imam lupus. Tada sam i prvi put saznala da postoji oboljenje pod tim imenom”, ispričala je svojevremeno Jelena u emisiji “RTS Ordinacija”.

Kada su se preselili u Atinu, Jelena je zatražila i drugo mišljenje, ali je dijagnoza, nažalost, bila potvrđena.

“Doktor mi je objasnio da bez obzira na to što imam 36 godina, moje telo je staro 75. Na moju štetu su otkrili i da sam uz lupus dobila i jednu prateću bolest koja se zove reumatoidni artritis”, objasnila je supruga proslavljenog košarkaša, koja je dodala i da joj je porodica bila najveća podrška.

“Sve je išlo tako fenomenalno, ali to je ono što te vrati dva, tri, čak deset koraka unazad i pitaš se: ‘Kako sad ovo, kako se živi sa ovim?’. Zašto me boli ovaj lakat, sutra kuk, prekosutra karlica, a onda sve. Taj dan kada me boli sve, tada ne mogu ništa”, dodala je Jelena.

Dejan Tomašević istakao je da je Jelena hrabro podnosila i fizičke bolove, ali i one još teže udarce – psihičke.

“Jelena, ako je i imala neke zdravstvene probleme, nikada se nije žalila. Uvek sam ja bio u centru pažnje. Po prvi put sada ona ne može da preuzme obaveze, jer ima temperaturu, što se dešavalo prvih šest meseci. Njen najveći kvalitet je, što i pored svih tih problema, nije dozvoljavala da mi to na neki način osetimo. Posle smo saznali da se trudila da se osami kad joj je baš teško, da ode i isplače se, pozove sestre i podeli tu muku, ali se trudila da mi to u kući ne primetimo”, rekao je u pomenutoj emisiji košarkaš i priznao:

“Voleo bih da kažem da sam ja tad preuzeo te obaveze, posebno oko sina Matije, ali nisam. Ipak je ona pored svih bolova presvlačila bebu, hranila, dojila.”

Jelena Tomašević iz prvog braka ima najstarijeg naslednika Marinka, koji je u vreme kada je njena bolest otkrivena imao 17 godina, te je, kada je Dejan zbog treninga i utakmica bio odsutan, on preuzimao na sebe sve obaveze oko kuće i mlađih sestara i brata.

Podsetimo, Jelena i Dejan Tomašević imaju troje zajedničke dece, dve ćerke i sina, a košarkaš je Marinka od prvog dana prihvatio kao svoje dete i nikada ga nije odvajao od svojih bioloških naslednika.

Još fotografija Jelene i Dejana Tomaševića pogledajte u galeriji ispod.

Izvor: Lepa&Srećna