Početna Vijesti Putin: Imamo oružje za masovno uništenje, zaštitićemo narod, ne blefiram

Putin: Imamo oružje za masovno uništenje, zaštitićemo narod, ne blefiram

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas javnosti.

On je rekao da Rusija planira preuzeti kontrolu nad Donbasom.

“Naš cilj je osloboditi Donbas”, rekao je, dodajući da će dobrovoljci koji se bore u istočnom dijelu Ukrajine dobiti isti status kao i pripadnici ruskih oružanih snaga.

Uoči početka Putinovog obraćanja ruska agencija Tass javila je kako je Putin naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja kreće danas.

“Mobilisat ćemo one koji su u rezervi, koji imaju iskustvo u armiji i koji imaju iskustvo u borbama. Prije nego što budu poslani na front, proći će kroz obuku. Mobilizacija se organizuje od danas. Pozivam sve regije da nam pruže podršku u ovome. Želim poslati i poruku onima koji će biti mobilizirani. Bit će im garantovani isti uslovi kao i vojnicima koji su tu pod ugovorom”, rekao je Putin.

Cilj zapada je uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga.

– Na našoj strani se bori profesionalna ruska regularna vojska, ali i vojnici iz drugih zemalja. Razgovarat ćemo o koracima zaštite našeg suvereniteta, podršci, volji i želji naših građana da sami odlučuju o svojoj volji.

– Prvi put od početka operacije reći ću da imamo pozitivne reakcije, ali Zapadu nije do mirnog rješenja. Kijevski režim koristi strane plaćenike i NATO vojsku protiv vlastitog naroda i to još od vojnog puča 2014.

– Na brutalan način tjeraju svoju volju drugim ljudima. Cilj Zapada je i dalje oslabiti i uništiti Rusiju, oni to otvoreno govore.

Putin je potvrdio da ćem Rusija podržati referendum u četiri regije na teritoriju Ukrajine.

– Provest ćemo referendum da ljudi u tim regijama slobodno izraze svoje mišljenje. Mislim da je ovo rješenje neophodno da bi zaštitili svoj suverenitet. Također, provest ćemo djelomičnu mobilizaciju. Naglašavam – djelomičnu. Krećemo od danas – rekao je Putin dodavši:

– Brojni časnici dobit će dodatnu obuku.

Nakon velike objave, Putin se ponovno okomio na Zapad.

– Prešli su sve linije, stalno čujemo prijetnje ruskom narodu. Pričamo o gradovima na našoj granici. Koriste dronove i žele prebaciti rat na naše područje. Pričaju i o nuklearnoj ucjeni preko NE Zaporižje.

Potom je Putin poslao jako opasnu poruku, pišu Vijesti.

haber.ba