Početna Showbiz Brano Jakubović: Najveća prednost slave je što me revizori prepoznaju pa mi...

Brano Jakubović: Najveća prednost slave je što me revizori prepoznaju pa mi progledaju kroz prste

Jedan od najpoznatijih bendova sa ovih prostora Dubiozu kolektiv publika je zavoljela zbog karakterističnih tekstova koji izruguju aktuelne situacije u politici i društvu. Sa Branom Jakubovićem razgovarali smo o prednostima slave, inspiraciji, ali i budućim projektima.

Slava bh. benda već odavno prevazilazi granice naših prostora, a razgovarajući o ugledu koji su stekli, Jakubović je istakao šta je njegova najveća prednost. Naravno, našalivši se u svom stilu.

“Za mene je najveća prednost što me u tramvaju revizori prepoznaju i, znajući da sam slavan, zažmire na jedno oko kad nemam karte, a najveća mana moje slave je što se još uvijek vozim tramvajem, pogotovo sada, u periodu kada renoviraju prugu, slava se svela na bicikl i romobil”, rekao je Jakubović.

Dubioza je karakteristična po tome što inspiraciju crpi iz aktuelnih problema, životnih situacija te stvarnih ličnosti i događaja. Budući da djeluje kao da su naši prostori neiscrpan izvor takvih sadržaja, pitali smo Branu na osnovu čega pravi selekciju, ali i ko se tu “najviše pita” i možemo potvrditi da poštuju sve zakonske procedure.

“U tom procesu glavnu riječ vode visoki predstavnik, OHR i Centralna izborna komisija. Mi kada započinjemo pisati nove pjesme, prvo u ove institucije šaljemo stihove, prepričan kratak sadržaj i opis glavnih likova. Imamo spremne nove pjesme, ali nismo htjeli da šaljemo jer je gospodin Schmidt nešto nervozan ovih dana. Sačekat ćemo da se malo smiri. Kada nam oni odgovore, tek tada pristupamo radu na muzici. Po samom završetku mixa pjesme, sve zajedno šaljemo na državni parlament na usvajanje. Ako to prođe, pjesma ide na YouTube”, objasnio je.

Govoreći o pandemijskim restrikcijama iz kojih smo, na svu sreću, u potpunosti izašli, osvrnuli smo se na koncerte i predstojeće događaje kojima se svi radujemo. Jakubović je istakao i da je iza benda uspješna godina.

“Ove godine smo objavili novi album ‘Agrikultura’ i lista koncerata je zaista impresivna, kao i broj gradova i festivala koje trebamo posjetiti. Iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da su ljudi zaista ‘gladni’ izlazaka i dešavanja”, rekao je on.

Također, našalio se kako su ovakvo što očekivali.

“Pripremali smo se za ovu sezonu. Fizičke i kondicione pripreme radili smo u Centru za edukaciju i sport Safet Zajko i u Vilsonovom šetalištu, gdje imaju one sprave za vježbanje. Probe smo radili u našem studiju u strogom centru Zabrđa”, rekao je on.

Iako spadaju pod domaću grupu, Dubioza kolektiv većinu svojih nastupa održava van njenih granica, no ove godine bila je nešto drugačija situacija.

“Ove godine smo odlučili da najviše sviramo u Evropi zbog iznimno pristupačnih cijena goriva koje prate čitavu turneju. Mada moram reći da ove godine sviramo dosta i u BiH, možda najviše u zadnjih deset godina”, ističe Brano.

Za dva dana sprema se i njihov nastup ispod Plivskog vodopada u Jajcu, na Festivalu Desant na Jajcu, a osim simpatične objave kojom su pozvali svoju publiku da im se pridruži u odličnoj atmosferi, rekli su i šta ih tamo može očekivati.

“Publika može očekivati da vodostaj vodopada bude malo veći zbog kiša proteklih dana, pa tako mogu očekivati da ih isti malo i poprska. Zbog toga molimo sve zainteresovane da prije dolaska na koncert obuku duge gaće i potkošulju za svaki slučaj. Najvažnije je čuvati jajnike i prostate, a za koncert ćemo lako”, našalio se on.

Ovo je, inače, njihov prvi put da nastupaju u Jajcu, pa su tako obećali da će, ukoliko on bude uspješan, iduće godine “ciljati na više”.

“Ove godine je bilo jako zanimljivih lokacija gdje smo svirali. Primjerice, u Španiji smo svirali na pontonskoj bini u jezeru, dok je pola publike bilo u vodi, a pola na plaži na suhom. Do sada nismo svirali ispod vodopada i u Jajcu ćemo to prvi put da isprobamo. Ako to dobro prođe, najavljujemo veliki solistički koncert ispod Nijagare sljedeće godine”, zaključio je Jakubović za kraj.

klix.ba