Početna Zanimljivosti OBRATITE PAŽNJU/ Većina vozača bi pala na testu zbog ovog pitanja: Ko...

OBRATITE PAŽNJU/ Većina vozača bi pala na testu zbog ovog pitanja: Ko ima prednost na raskrsnici, autobus ili automobil?

U zadatku koji je zbunio dobar dio iskusnih vozača, kao i onih koji tek treba da polažu, postoji jedinstven problem. O čemu je riječ?

Dva vozila se nalaze na raskrsnici, kao na slici. Na raskrsnici se nalaze semafori, kao i saobraćajni znakovi. Pitanje je, ko ima prvenstvo prolaza? Da li je to autobus koji skreće u lijevo, ili je to automobil koji ide pravo?

Iako vam se na prvi pogled čini da je rješenje jednostavno, mi savjetujemo da pogledate pažljivo. Ljudi često griješe kada su u pitanju ovakvi problemi, a poznavanje pravila saobraćaja je važno jer nas sve čini bezbjednijima.

Hijerarhija saobraćajnih pravila je određena na sljedeći način: saobraćajac, vozila hitnih službi, semafor, saobraćajni znaci i na kraju opšta pravila o saobraćaju (pravilo desne strane itd.).

Na slici, vidimo da je zeleno svjetlo upaljeno za oba vozila. Sa strane automobila, vidimo obrnuti trougao koji označava da automobil nema prvenstvo prolaza, dok je ispred autobusa, naopako okrenut ka nama, romboidni znak koji može predstavljati samo znak za prednost u prolazu. Da stvar bude jasnija, ispred automobila je znak koji pokazuje koja traka ima prednost (četvrtasti znak ispod obrnutog trougla). Međutim, svi znaci su manje važni ukoliko je upaljen semafor, koji ima veću važnost. Ovo je potvrdio instruktor vožnje iz jedne beogradske auto-škole.

Dakle, automobil je taj koji ima prednost.

ekskluziva.ba